Det normale er å få hjelp til boligkjøp

De fleste unge er nå avhengige av hjelp fra familien for å komme seg inn på boligmarkedet. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)
De fleste unge er nå avhengige av hjelp fra familien for å komme seg inn på boligmarkedet. Foto: Jarl Fr. Erichsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn to av tre boligkjøpere mellom 25 og 34 år fikk økonomisk hjelp da de kjøpte sin første bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høye boligpriser og krav om egenkapital har gjort det svært vanskelig for mange unge å komme seg inn på boligmarkedet. For mange blir løsningen å få hjelp fra foreldrene.

– Inngangsbilletten er blitt så dyr at unge bare unntaksvis klarer å kjøpe sin første bolig uten økonomisk hjelp. Uten støtte fra foreldre er mange unge sjanseløse på boligmarkedet, sier forbrukerøkonomi Magne Gundersen i Sparebank 1.

Høy andel

En undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1 viser at 70 prosent av boligkjøperne mellom 25 og 34 år fikk hjelp av familien til å komme seg inn på boligmarkedet. I aldersgruppen under 25 år gjaldt dette 81 prosent av boligkjøperne. Blant dem som i dag er rundt 50 år var det bare en knapp tredel som fikk støtte til boligkjøp.

Sikkerhet, lån eller gave

Det vanligste er at foreldre er kausjonister. Da stiller de med ekstra sikkerhet i sin egen bolig for den egenkapitalen barna mangler. Andre alternativer er å gi barna pengegaver eller forskudd på arv, å låne dem penger privat, stille som medlåntaker av banklån, eller å kjøpe bolig sammen med barna.

Men ikke alle foreldre har mulighet til å hjelpe barna sine.

– Vi er i ferd med å få et skille mellom de mange som får støtte og de få som ikke får. Det er et tankekors at egen bolig er i ferd med å bli en uoppnåelig drøm for mange, sier Gundersen.