Her blir det økt arbeidsledighet i 2015

LEDIGHETSØKNING: NAV forventer høyere arbeidsledighet i 2015, som spesielt vil kunne skå ut i enkelte områder av landet. (Foto: BERIT B. NJARGA)
LEDIGHETSØKNING: NAV forventer høyere arbeidsledighet i 2015, som spesielt vil kunne skå ut i enkelte områder av landet. (Foto: BERIT B. NJARGA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

NAVs prognoser anslår at enkelte områder av landet vil bli spesielt utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om ledighet:

 (Foto: NAV)

LEDIGHET: Prosentvis oversikt over antall arbeidsledige i kommunene i september 2014. Jo mørkere farge kommunen har, jo høyere er ledigheten.

(Foto: NAV)

NAV regner med at det blir 6.000 flere arbeidsledige til neste år, sammenlignet med i år.

– Vi er litt mer pessimistiske nå, enn vi var i våres. Det skyldes blant annet at oljeinvesteringene har hatt en svakere utvikling enn det vi la til grunn forrige gang, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Slår prognosene til, vil det i snitt være 82.000 ledige til neste år, mot 76.000 i år.

Dette kan spesielt slå ut i ett område av landet.

Geografiske forskjeller

NAVs oversikt over arbeidsledigheten i de forskjellige kommunene for september i år, viser relativt store forskjeller fra kommune til kommune, se oversikt til høyre. Blant annet fins det kommuner i Norge som til tider har null prosent arbeidsledighet.

Ifølge Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV, er det en del regionale forskjeller som spiller inn på arbeidsledighetstallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Sørbø har for eksempel flere kommuner i Finnmark hatt høye ledighetstall over flere år, spesielt knyttet til nedleggelser og omstillinger innen fiskeribransjen. Også en del kommuner i Telemark og Østfold har mange arbeidsledige, og der skyldes tallene industrien som gradvis har blitt borte.

- I motsatt ende finner vi Vestlandet. De har normalt har hatt lav ledighet, blant annet på grunn av stor aktivitet innen oljebransjen, forteller seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV til Dinside, og legger til at disse forskjellene har vært stabile de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dinside har også tidligere skrevet om store geografiske forskjeller knyttet til hvor det bor flest uføre.

I faresonen: Rogaland, Vest-Agder og Hordaland

Samtidig kan det nå bli endringer, som påvirker arbeidsledighetstallene spesielt i enkelte områder.

- Vi går inn i en ny tid hvor oljeinvesteringene ser ut til å falle. Dette kan spesielt påvirke Rogaland, som er fylket hvor ledigheten har økt mest det siste året. Vi tror det blir fortsatt økt ledighet her, samt i Vest-Agder og Hordaland, som også har en del arbeidsplasser innen oljeindustrien, sier Sørbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også andre arbeidsplasser som jobber i tilknytning til oljeindustrien kan merke økt arbeidsledighet, tror Sørbø.

Les også: Vil fjerne ferietillegget til de arbeidsledige

Tallene er ikke dramatiske

Selv om NAVs prognoser anslår at vi vil få 6.000 flere arbeidsledige til neste år, er ikke Sørbø spesielt bekymret.

- Jeg vil ikke si at det er en dramatisk økning. Under finanskrisen i 2009 økte ledigheten mye fortere. Dersom prognosen slår til, vil vi fortsatt ha en svært lav ledighet i Norge, sammenlignet med andre land, påpeker Sørbø.

76.000 arbeidsledige i snitt i 2015 tilsier en arbeidsledighet på tre prosent.

Også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror det vil bli økt ledighet til neste år.

- Jeg tror ledigheten vil øke noe på grunn av svakere vekst i norsk økonomi, sier Juel.

- Det blir i 2015 nedgang i investeringene på norsk sokkel, og det betyr mindre leveranser av utstyr og tjenester fra norsk bedrifter til oljevirksomheten. I tillegg vil lavere sysselsettingsvekst dempe privat forbruk og boligbyggingen. Men lavere innvandring vil gjøre at ledigheten ikke øker så mye som det svekkelsen i sysselsettingsveksten antas å bli, sier Juel.

Les også: Er dette god nok grunn til å bli sagt opp?