Lund helt i oljetoppen i Europa

Konsernsjef Helge Lund slutter i Statoil for å overta toppjobben i britiske BG Group. Lønnen kan ifølge Dagens Næringsliv bli svært høy. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
Konsernsjef Helge Lund slutter i Statoil for å overta toppjobben i britiske BG Group. Lønnen kan ifølge Dagens Næringsliv bli svært høy. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoils avgåtte konsernsjef Helge Lund kan tjene opp mot 900 millioner kroner i løpet av fem år hos britiske BG Group. Dermed blir han den best betalte oljetoppen i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagens Næringsliv får Lund ved siden av lønn og bonus, kontantutbetaling i stedet for pensjon, årlig aksjebonus og engangs flerårig aksjebonus, samt kompensasjon fordi han må flytte og en solid kompensasjon for bortfall av opptjent Statoil-bonus.

Avisen skriver at Lunds grunnlønn ligger på 15,7 millioner kroner, pensjonserstatningen er på 4,7 millioner, bonusavtalen er verdt 31,3 millioner, mens aksjebonus beløper seg til hele 93,9 millioner.

Han får fem millioner kroner i flyttepenger og 31,3 millioner kroner i kompensasjon for opptjent Statoil-bonus. Til sammen over 180 millioner på ett år, og snaut 890 millioner over en femårsperiode.

Bakgrunn: Helge Lund slutter i Statoil – går til britisk gasselskap

Europatoppen

Helge Lund opplyste onsdag at han ble kontaktet av BG Group for seks-åtte uker siden. Han overtar olje- og gasselskapet med sine 5.200 ansatte 1. mars, men ifølge Finansavisen måtte styret i selskapet strekke seg svært langt for å få tak i den attraktive næringslivslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I onsdagens børsmelding fra selskapet som har sitt hovedkontor i Reading, opplyses det at Helge Lunds lønnspakke overgår de rammene som styret tidligere har fått godkjent. Nordmannens lønnsavtale må derfor stemmes over under en ekstraordinær generalforsamling, skriver avisen.

En oversikt som finansavisen Bloomberg har satt opp, viser at Helge Lund vil bli den best betalte oljetoppen i Europa dersom bonusordningene hans slår til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Helge Lund: – Jeg har aldri forhandlet lønn

Aldri forhandlet lønn

Helge Lund ville onsdag verken kommentere lønnen i BG Group eller hvor mye hans nye lønn hadde å si for valget om å forlate Statoil-toppjobben. I Statoil har han aldri forhandlet om lønn.

– Jeg har aldri forhandlet lønn, og jeg har tatt det jeg har fått. Jeg har hatt en fantastisk jobb, sa Lund på spørsmål fra NTB onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg syns ikke det er riktig å svare på spørsmål om betingelser, sa Lund.

Oljeprofessor Øystein Noreng ved BI mener at et solid lønnshopp og nedskjæringer på norsk sokkel høyst sannsynlig er grunnen til at Helge Lund droppet Statoil til fordel for BG Group.

– Han fordobler sin lønn, får kjempegode bonusordninger og kanskje syns han det er mer spennende å være sjef for et lite selskap i Storbritannia enn et stort selskap på Forus. Han er interessert i penger som alle andre, mange ville nok sagt ja til å gå opp så mye i lønn, sa Noreng til NTB onsdag.

Les også: Statoil-sjefen på lønnstoppen i Olje-Norge

100 millioner

Lund tjente drøyt 100 millioner kroner i sine ti år som Statoils toppsjef, men kan altså oppnå det samme etter bare sju måneder i sin nye jobb i London, forutsatt maksimal bonusuttelling.

Kommunikasjonssjef Kim Blomley i BG Group opplyser til Dagens Næringsliv at Lunds årslønn blir på 2 millioner pund, eller rundt 15 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en betydelig sum. Han er sikret en lønn på 2 millioner pund i året. For øvrig er 75 prosent av ytelsene basert på prestasjoner, og han må innfri høye forventninger dersom han får full uttelling, sier Blomley.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BG Groups styreleder Andrew Gould opplyste i en pressemelding onsdag at Lund er den perfekte mannen til å overta selskapet i den kommende fasen, og at nordmannen er i stand til å akselerere prosessen med å skape verdier for aksjonærene.

Les også: Helge Lund: – Statoil-jobben har alt

Storfisk

Peter Hutton i Royal Bank of Canada mener ifølge Finansavisen at ansettelsen er negativ for Statoil, men positiv for BG Group. Helge Lund ses på av analytikere som en virkelig storfisk.

– Det er vanskelig å forestille seg en mer passende kandidat, og styrelederen burde gratuleres for å ha landet en så stor fisk, sa Neill Morton i Investec Securities til Bloomberg onsdag.