Barnehageprisene ned for dem med dårlig råd

Statsminister Erna Solberg vil senke barnehageprisene for famliier med dårlig råd. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg vil senke barnehageprisene for famliier med dårlig råd. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil kutte barnehageprisene med 500 kroner måneden for familier med lav inntekt. Samtidig økes maksprisen med 100 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) kom med denne budsjettlekkasjen i NRK Dagsrevyen lørdag.

– Vi vil at tilbudet skal være tilgjengelig for alle, derfor ønsker vi å satse på en lavere pris til dem med dårlig råd, sier Solberg.

I dag er maksprisen 2.405 i måneden. Fra neste år vil regjeringen øke den med 100 kroner. Med prisjustering blir det en totalpris på 2.580 i måneden.

Maks syv prosent

Regjeringen vil at en husholdning ikke skal bruke mer enn 7 prosent av inntekten sin på å sende sitt første barn i barnehagen. Dermed vil de som tjener under 405.000 kroner i året, betale mindre enn maksprisen.

Ordningen med søskenmoderasjon skal videreføres, og tobarnsfamilier skal ikke bruke mer enn omtrent 12 prosent på barnehage.

Mange kommuner gir allerede rabatt til foreldre med dårlig råd, og effekten av regjeringens forslag vil derfor variere fra kommune til kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ett av problemene i dag er at det er så enorme forskjeller mellom kommunene. Vi håper selvfølgelig at de kommunene som i dag har enda bedre ordninger, skal fortsette med det, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Vil ha gratis barnehage

Forslaget som nå er lekket, er et stykke unna det kravet Venstre-leder Trine Skei Grande kom med lørdag. Hun ville at regjeringen skulle følge opp samarbeidsavtalen med Venstre og KrF og gjøre barnehagen gratis for lavinntektsfamilier, samt øke barnetrygden for denne gruppen.

– Jeg forventer at regjeringspartiene i statsbudsjettet kommer med en rekke målrettede tiltak for å bekjempe fattigdom blant barn i Norge, sier Venstre-lederen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier. Andelen økte fra 5 til 8 prosent fra 2002 til 2012, ifølge tall fra Riksrevisjonen. I samarbeidsavtalen regjeringen har med Venstre og KrF, står det at det skal utarbeides en tiltakspakke rettet mot barn i fattige familier. Differensieringen av foreldrebetalingen i barnehager og SFO skal også økes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barnetrygden i Norge er hellig. Men det er grunn til å stille spørsmål ved om ikke tiden er inne for omfordeling av barnetrygden slik at familier med lav inntekt får vesentlig mer og familier med høy inntekt får vesentlig mindre, sier hun.

SV: – For lav grense

SV er svært lite begeistret for det regjeringen legger opp til, og mener det i realiteten innebærer en prisøkning for folk flest.

– Det er bra om barnehageprisene går ned for de aller fattigste, men det er usosialt å la de nest fattigste betale for det. Nå har man altså satt en grense som er veldig lav, 405.000 for en familie, og jeg mener det er helt feil vei å gå å gjøre barnehagen dyrere for lavtlønnede familier, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

– Hvis vi ønsker at flere skal gå i barnehage, så bør barnehagene bli billigere, ikke dyrere for alle andre, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen lover også 100 millioner kroner slik at «kommunene kan øke fleksibiliteten» i barnehageopptakene. Håpet er at det kan gi 800 nye plasser og korte ventetiden for noen av dem som blir født etter 1. september. Beløpet er under halvparten av de 222 millionene den forrige regjeringen lovet på veien mot to opptak i året.