Siv ble grillet om norsk økonomi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) voktet seg vel for å komme med budsjettlekkasjer da hun onsdag ble grillet av en av verdens ledende økonomijournalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Minister, du ønsker jo ikke å snakke om statsbudsjettet som du skal legge fram neste uke. Korrekt? Så fortell meg om budsjettet!

Slik innledet Richard Quest, CNNs fremste internasjonale økonomikorrespondent og programleder for Quest Means Business, intervjuet med finansministeren på en konferanse om statlig eierskap på Handelshøyskolen BI.

– Det jeg kan si er at det kommet til å bli et bra budsjett, et balansert budsjett som skal håndtere de utfordringene norsk økonomi står overfor, repliserte Siv Jensen.

Fornye skattesystemet

– Vi må fornye hele skattesystemet. En skattekommisjon skal levere en innstilling i desember. Det vil forhåpentligvis starte en prinsipiell skattedebatt, særlig på selskapsskatt, la hun til med blikket festet på Quests gul- og svartstripete slips som hang innenfor den lysegrå dressen som et silkeblankt varsel om fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv framsto finansministeren som et stykke hardt, polert stål, umulig å slå sprekker i.

– Du kan spørre på alle måter du kan som journalist, og jeg vil gi deg det samme svaret som politiker: Jeg vil presentere budsjettet om en uke, sa hun.

Ingen overraskelse

– Dere vil kutte skatter. Betyr det at dere også vil kutte i utgiftene, ville Quest vite og viste fram brodden som har gjort ham verdenskjent.

– Alle tallene vil bli presentert i budsjettet om en uke, sa Jensen som ikke lot seg lure utpå.

– Men det bør ikke komme som noen overraskelse på noen at denne regjeringen er opptatt av å kutte i kostnadene, la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som om Norges største problem er lav arbeidsløshet og hvor i all verden dere skal plassere alle pengene dere tjener, sa Quest.

Kutte statlig eierskap

Også statlig eierskap, Norges forhold til EU og OL i 2022 var blant temaene i det drøyt 15 minutter lange intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen gjentok at hun ønsker det hun kaller en «bedre miks» av statlig og privat eierskap til norske bedrifter.

– Betyr det at du vil selge ut mer?

– Vi har sagt at vi skal gjøre den statlige eierandelen mindre på en rasjonell måte, sa finansministeren.

OL-ja

Mens Jensen og Fremskrittspartiet er klart imot OL, viste en håndsopprekking blant publikum i det fullstappede auditoriet et klart flertall for.

– Det er jo ikke så rart. De fleste her er jo unge. Mer overraskende er det at dere er kommende økonomer, sa Jensen.

Richard Quest jobbet tidligere for BBC, men gikk over til CNN i 2001. I 2008 ble han arrestert i New York for besittelse av metamfetamin og ble dømt til seks måneders behandling for rusavhengighet.

I juni i år fortalte han om sin fortid som skaphomse i sitt eget program på CNN.