Wikileaks-lekkasje om Israel og GazaIsrael jobber for å ødelegge økonomien i Gaza

ISRAEL STRUPER ØKONOMIEN: Palestinere i kø for å få ut penger fra en bankautomat i Gaza by 17. juli. Pengemangelen er ikke tilfeldig. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB scanpix.
ISRAEL STRUPER ØKONOMIEN: Palestinere i kø for å få ut penger fra en bankautomat i Gaza by 17. juli. Pengemangelen er ikke tilfeldig. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel bruker ikke bare kuler og bomber mot Gaza. Et hemmeligstemplet dokument fra USAs ambassade viser at Israel går inn for å kvele økonomien i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Israelske myndigheter har ved gjentatte anledninger bekreftet overfor ambassaden at de akter å holde Gazas økonomi på lavest mulig nivå den kan fungere på, uten å skape humanitær krise.»

Det rapporterte USAs ambassade i Tel Aviv mandag 3. november 2008 i et hemmelig skriv til daværende utenriksminister Condoleezza Rice. Rapporten er gjort tilgjengelig av varslernettstedet Wikileaks.

De amerikanske diplomatene beskriver hvordan Israel vil bruke alle sine økonomiske virkemidler for å holde enhver velstandsutvikling i den blokkerte Gazastripen nede. Blant annet styrer Israels sentralbank tilgangen av penger, israelske shekel (NIS), til Gaza.

Les også: Israel: – Vi sikter ikke på FN-skoler

Norge betaler, møter motbør

Mens Israel bruker både økonomiske virkemidler og bombing til skade for næringsutvikling og dermed økt velstand i Gaza, sprøyter Norge hvert år inn store beløp til de palestinske myndighetene, PA, for å utvikle det palestinske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare i fjor bevilget Norge 631,9 millioner kroner til Palestina. Samtidig har Israel altså en bevisst linje for å holde uviklingen nede ved å strupe økonomien. I tillegg er mange av tidligere års norske støttemidler bombet i stykker, slik som en økologisk bondegård i Gaza for noen år siden.

– Gjennom FN-systemet, spesielt UNRWA, og gjennom frivillige organisasjoner går det norske bistandsmidler også til Gaza, opplyser statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske bistandsmidler går ikke til Hamas. Norge gir budsjettstøtte til Den palestinske selvstyremyndigheten (PA), men vi har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt å bruke norske bistandsmidler til å betale lønninger for PA-ansatte i Gaza som ikke arbeider som følge av Hamas' maktovertakelse, presiserer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Israel ønsker blomstrende Gaza

– Israel har ingen interesse i å holde tilbake økonomien i Gaza. Tvert imot, vi tror at en blomstrende økonomi er nøkkelen til fred, kommenterer Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek til ABC Nyheter.

– Men, siden 2007, da Hamas overtok Gaza i et blodig kupp og startet å angripe Israel med raketter, har vi iverksatt visse sikkerhetstiltak mot smugling av våpen, legger Deek til.

– Hvis Hamas og andre grupper ville legge ned våpnene og det ikke ville være noen terrortrusler fra Gaza, ville alle unødvendige sikkerhetstiltak bli fjernet, sier han.

Les også: Israel signaliserer nedtrapping

Kniper igjen pengestrømmen til Gaza

USAs israelske samtalepartnere nekter blankt å overføre det minstebeløpet de palestinske myndighetene (PA) under ledelse av president Mahmoud Abbas, krever å få overføre som lønn til ansatte i de palestinske selvstyremyndighetene i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av det lekkede dokumentet.

Samtalepartnerne avviser argumentasjonen til PA om at det bare styrker Hamas dersom PA og Fatah-partiet ikke sørger for at bankene i Gaza får likviditet til å betale lønn til offentlig ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske myndigheter ser det som interesse å opprettholde sin valuta som betalingsmiddel i palestinske områder, men ser på flyten av shekel til Gaza som et sikkerhetsspørsmål, oppsummerer USAs lyttepost i Israels hovedstad Tel Aviv.

Hamas, som fikk flertall ved valget i Gaza, må for alt i verden ikke få kloa i penger som de kan bruke til våpenkjøp, mener Israel.

Les også: FN advarer mot helsekatastrofe i Gaza

Vil ikke gjenopprette normaltilstand

Dokumentet avdekker hvem i Israel som avgjør hvor mye penger som kan sendes inn i Gaza. Når PA-myndighetene ber om å få sendt en viss mengde pengesedler til Gaza, henvender de seg til Israels sentralbank.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men sentralbenken er bare et rådgivende organ for Den nasjonale sikkerhets- og etterretningsmyndigheten NSC. Når de har bestemt et beløp, tillater det israelske forsvaret IDF at summen fraktes inn i den innesperrede enklaven.

«NSC opererer ut fra prinsippet at Gaza bør motta akkurat nok penger til de grunnleggende behovene til befolkningen, men er ikke interessert i å få økonomien i Gaza tilbake til normal handel og næringsvirksomhet.», oppsummerer de amerikanske, hemmelige tjenestene.

I kontrast til dette erklærte Israels sentralbank 27. juli at alle israelske innbyggere som lever i inntil fire mils avstand fra Gazas grenser, samt soldater, skal få lettelser i tilgang til penger og lån - av hensyn til sikkerhetssituasjonen deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israels ambassadør: – Her kan Gaza-boerne være trygge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blå regjering vil ha lettelser

– Norge mener at velstandsutvikling er viktig for varig fred, og gir store bidrag. Hva sier norske myndigheter til denne delen av israelsk politikk som går ut på å holde Gaza nede økonomisk?

– Israels blokade av Gaza er sammen med manglende fremdrift mot et to-statsløsning og Hamas’ manglende vilje til å anerkjenne Israel, blant de bakenforliggende årsakene til konflikten vi ser i dag, svarer statssekretær Bård Glad Pedersen.

– Vi har fra norsk side understreket at en våpenhvile i den pågående konflikten må følges opp med lettelser i blokaden av Gaza og at fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne kommer tilbake på sporet, sier Glad Pedersen.

For å møte det umiddelbare behovet for humanitær hjelp til Gaza legger Norge opp til å arrangere en humanitær giverlandskonferanse for Palestina i september i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må bli slutt på blokaden

– Folket i Gaza kan ikke fortsette å leve under blokade og i fattigdom og nød, slo Norges FN-ambassadør Tine Mørch Smith fast i et innlegg om situasjonen i Midtøsten 22. juli.

– Det er en skam at mesteparten av arbeidsstyrken er uten jobb og forblir avhengig av bistand fra det internasjonale samfunnet, sa ambassadøren.

– Grensepassering må gjenåpnes og tilgang og bevegelse for folk og varer må lettes. Nøkkelen til å oppnå dette, er på kort sikt å gjenforene Palestina under en integrert og styrket myndighet ledet av president Abbas, slik de palestinske fraksjonene har blitt enige om å gjøre, sa Tine Mørch Smith.

Les også: – Minst ti drept i angrep på FN-skole på Gazastripen