Brannfakkel fra EU-kommissær László Andor:– Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

EU-kommissær László Andor mener at dogmatisk politikk kan gjøre euroen uforenlig med demokratiet. Foto: EU-kommisjonen
EU-kommissær László Andor mener at dogmatisk politikk kan gjøre euroen uforenlig med demokratiet. Foto: EU-kommisjonen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EUs pengeunion ØMU kan være fordelaktig for kapitaleiere i overskuddsland, men er ødeleggende for arbeidere, entreprenører i realøkonomien, gjeldstyngede og de fleste brukere av offentlige tjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne bannbullen om hvordan de fire friheter i EUs Maastricht-traktat har blitt håndtert i krisetider, kommer fra overraskende hold:

EU-kommisjonens ansvarlige for sysselsetting, sosial velferd og inkludering; ungareren László Andor.

Han har lagt ut sine meget kritiske tanker under tittelen «Kan vi bevege oss utover Maastricht-dogmatikken» på sin hjemmeside.

Skadelig og dogmatisk ØMU

Andor ser det som katastrofalt at EU har fulgt opp sin pengeunion ØMU. Der er euro fellesvaluta, bare med kutt for land i krise. Og uten i realiteten å kunne bruke pengepolitikken til å bygge opp økonomien.

Dette ser han som skadelig og dogmatisk oppfølging av Maastricht-avtalen som la grunnlaget for EUs pengeunion, derav tittelen på hans utspill.

– For å konkludere, kan dagens praktisering av ØMU for øyeblikket være fordelaktig for kapitaleiere i overskuddsland og kreditorer generelt, men er ødeleggende for arbeidere og entreprenører i den reelle økonomien, gjeldstyngede av alle slag og de fleste brukere av offentlige tjenester, skriver Andor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå lar EU euroen ta mer styring over landene

– Bygger ned arbeiderrettigheter

EU-kommissæren mener det er dogmatisk og feilaktig å forklare arbeidsløsheten med at ansatte har for store rettigheter og er lite mobile.

– Maastricht-dogmatikken har en tendens til å fokusere på arbeidsmarkedsreformer fremfor en sysselsettingspolitikk, anklager Andor fra Kommisjons-kontorene som jo har et viktig delansvar for politikken som er ført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han lister så opp tiltak han ikke liker i så måte, noen av dem også grep som den nye norske regjeringen har fremsnakket:

– Reduksjon i arbeidsmiljølovgivningen, styrking av mobiliteten til arbeidsfolk, senking av arbeidsløshetstrygd som «insentiv for å komme seg tilbake til arbeid» og desentralisering av den kollektive forhandlingsretten for å få større fleksibilitet i lønnsfastsettelsen.

Les også: – De demonterer velferdsstaten!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Refser sentralbanken ECBs rolle

EU-kommissæren slår også ned på noe EU har traktatfestet og ikke kan forandres uten enstemmighet blant de 28 medlemslandene:

Formålsparagrafen til EUs sentralbank ECB.

– ECBs traktatfestede mandat er unikt blant andre store sentralbanker ved at den har prisstabilitet som sitt eneste, fremste mål, med vekst og sysselsetting som sekundære mål, skriver Lászlo Andor.

– Dette tolker ECB gjennom et mål om at inflasjonen skal være nært to prosent i året, noe banken slett ikke klarer å oppfylle, skriver EU-kommissær László Andor.

Inflasjonen har vært 1,2 prosent i Tyskland, 0,8 i Italia, 0,7 i Frankrike, 0,0 i Spania og minus 1,9 prosent i Hellas.

Sammen med veldig lav eller negativ vekst, betyr dette at eurosonens svakere økonomier synker dypere ned i gjeld, noe de ikke kan komme seg ut av i fraværet av mer ekspansiv pengepolitikk, statlig budsjettpolitikk og/eller lønnspolitikk hjemme eller andre steder i eurosonen, fremholder EU-kommissæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «I beste fall virker ikke euro-pakten. I verste fall skader den»

Euro eller demokrati?

Disse punktene, sammen med andre, gjør at EU-kommissær László Andor kommer med følgende harske betraktning:

– Å holde fast på Maastricht-dogmatisme vil føre til stadig svekkelse av pro-EU-holdninger i søreuropeiske land, og noen av disse landene kan komme en nær katastrofal situasjon der medlemskap i eurosonen ØMU og demokrati ikke lenger er forenlig.