Halvorsen sluttet fordi hun og SV ikke fikk nok ære

I boken gjennomslag kommer Kristin Halvorsen med oppsiktsvekkende avlsøringer.FOTO: NTB Scanpix
I boken gjennomslag kommer Kristin Halvorsen med oppsiktsvekkende avlsøringer.FOTO: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Halvorsen letter på sløret om hvorfor hun valgte å gå fra finansministerposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Halvorsen var finansminister da Lehman Brothers kollapset i USA og et økonomisk helvete brøt løs. I boken «Gjennomslag» beskriver hun hvordan hun sammen med statsminister Jens Stoltenberg og daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem jobbet på høygir for å redde den norske økonomien.

Boken avslører blant annet at enkelte i Arbeiderpartiet var opptatte av at det skulle fremstå som om sosialøkonomen Stoltenberg rodde landet ut av krisen. Dette er riktig nok ikke Halvorsens egen uttalelse, men hun innrømmer overfor ABC Nyheter at hun synes det er paradoksalt at SV ikke fikk mer ære for jobben de gjorde med henne i spissen:

– Det var et paradoks for meg at selv om jeg var finansminister, fikk ikke jeg og SV noe av æren for den jobben jeg gjorde under finanskrisen. Det ga ingen uttelling for SV i valget 2009. Velgerne la vekt på barnehage og finanskrisen, og der var vi viktige pådrivere, men det ble ikke anerkjent, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var det derfor du heller ønsket å bli kunnskapsminister?

– Ja. Men finansminister og kunnskapsminister er to forskjellige jobber. Å være finansminister er en fellesfunksjon, mens i jobben som kunnskapsminister får jeg anledning til å være ute og møte folk, noe jeg har et sterkt ønske om.

- Som kunnskapsminsiter får jeg hentet inspirasjon og jobbet med noe av det viktigste for Norge, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var også den offisielle grunnen til at Halvorsen ønsket å bli kunnskapsminister.

Gikk ikke i veien

Da Lehman Brothers gikk konkurs var Stoltenberg på tur med utviklingsminister Eirik Solheim.

«Jens var alvorlig bekymra for situasjonen, og for at han ikke var hjemme og hadde oversikt. Senere ble det viktig for SMK (statministerens kontor, red.anm.) å vise at han hadde full kontroll. Det ble veldig mange rådslagninger. De inviterte næringsliv og arbeidslivsorganisasjoner. Det var nyttig, men for oss ble det også et ekstra stressmoment. Dette var folk vi hadde ganske mye kontakt med fra før. Vi var jo hands on. Og folk i Finansdepartementet hadde fra før en ekstrem arbeidsbelastning i denne perioden», skriver Halvorsen i boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker likevel til ABC Nyheter at hun ikke følte at Stoltenberg gikk i veien.

– Han gjorde ikke det. Jeg kan veldig godt skjønne at det var vanskelig for han å være i Amazonas når dette skjedde. I slike situasjoner er det viktig å være godt oppdatert, sier hun.

Halvorsen understreker også at det var en stor støtte for henne som Finansminister å ha en såpass kunnskapsrik statsminister å lene seg på.

Jobbet mest

Under finanskrisen var Halvorsen den som jobbet mest i Finansdepartemnetent. Hun var den siste som gikk fra kontoret, selv om hun beordret alle sine ansatte til å få minimum seks timers søvn.

Kristin Halvorsen har ingen formell økonomiutdannelse, som Jens Stoltenberg som er utdannet sosialøkonom, og under finanskrisen var det mange som stilte spørsmål rundt hennes kompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I boken skildres en finansminister som er opptatt av å kunne ting til bånns, mer enn det som var nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Følte du at du måtte være mer på banen for å kompensere?

– Det som er så fantastisk med Finansdepartementet er at det jobber utrolig mange dyktige økonomer der. Finansministeren må selvfølgelig ha innsikt i faget, men hovedjobben er å ta politiske beslutninger.

Midt i finanskrisen klinte VG Halvorsen utover forsiden, med en tittel som lød noe sånt som «Shop til det svir».

– Jeg sa aldri det. Det var VGs ord. For meg var det viktig å få folk til å oppføre seg normalt, og ikke slutte å gjøre vanlige, fornuftige ting. Derfor fleipet jeg på radio om at man fortsatt måtte ta seg en tur innom Karl Johan, sier Halvorsen.

Les også: Halvorsen vurderte å gå allerede i 2009

Måtte ha galgenhumor

Boken omtaler også hvordan politikerne kom seg gjennom den tøffe finanskrisetiden. I Finansdepartementet finnes det nemlig et brettspill, Det store OMF-spillet (OMF, Obligasjoner med fortrinnsrett), som handler om hvordan Halvorsen, Stoltenberg og Gjedrem redder norske banker. Det finnes kun et annet eksemplar, og det er hjemme hos Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var viktig å ha galgenhumor. Det var en fin måte for oss å komme oss igjennom det på, sier hun.

Ondag 8.oktober skulle partilederne markere tre år i regjering, og hadde derfor kalt inn til pressekonferanse. Halvorsen fikk en lapp med beskjed om at Norges Bank innkaller til ekstraordinært rentemøte uken etter, kort tid etter at alle bankene i Europa har satt ned renten. Noe pressen visste før partilederne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en situasjon hvor informasjonen glapp. Vi skulle ut og møte hele pressestanden på direkten, og da er topppolitikere avhengig av å ha ferskest mulig informasjon. Men jeg fikk skværet opp med Gjedrem i ettertid, for å si det sånn, ler hun.

Les også: SV-leder kritisk til egen regjering

Glad for gjennomføringsevnen

Overfor ABC Nyheter påpeker også Halvorsen at hun aldri har vært så glad for å sitte i en flertallsregjering som under finanskrisen. Høyre og Frp etterlyste et strammere budsjett, og mente de rødgrønne var helt på jordet som ville bruke mer penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fremma riktige tiltak gang på gang, på rett tidspunkt. På det tidspunktet var det viktig at alle næringslivsaktørene visste at vi hadde flertall. Høyre hadde på den tiden påfallende lite gjennomføringskraft, sier hun og legger til:

– Både Bush og Obama slet med at de ikke fikk tilslutning for sine forslag. Vi var heldige og kunne vise handlekraft.

I boken omtales også en episode hvor Stoltenberg skal ha skjelt ut Halvorsen, og regelrett kastet henne ut av Statsministerens kontor. Men det var under en krangel om miljøpolitikk, og ikke finanskrisen.

Les mer: Halvorsen ble kastet ut av Stoltenberg og skjelte ut Røkke