MENER RENTEN MÅ OPP: Pål Ringholm i First Securities. Foto: First Securities

MENER RENTEN MÅ OPP: Pål Ringholm i First Securities. Foto: First Securities

– Bankene må skru opp rentene - nå

Analysesjef Pål Ringholm er ikke i tvil.

– Bankene trenger den renten de kan få. Det ligger ingen grådighet i det. Tvert om. Renten må opp nå, skriver analysesjef for kreditobligasjoner i First Securities Pål Ringholm i et innlegg i Dagens Næringsliv mandag.

Ringholm viser til at det har vært en lang ferd mot lavere fortjeneste for bankene de siste tiårene.

Bankens viktigste inntektselement er den såkalte rentenettoen, som forenklet sagt er den fortjenesten bankene får ut av sine utlån og innskudd målt som en prosent av sin størrelse.

Toppåret de siste 20 årene var i 1993 da rentenettoen var over 3,5 prosent. Ifjor hadde den sunket til 1,5 prosent.

Bankene har med andre ord vært alt annet enn grådige, men tilpasningsdyktige og kuttet sine relative kostnader med godt over 50 prosent i perioden, skriver Ringholm.

Vi er blitt godt vant

Ny regulering reduserte kravet til egenkapital, spesielt til boligutlån. Større nordiske aktører kunne dermed gi boliglån på en svært kapitaleffektiv måte.

Dette er ifølge analysesjefen en av hovedgrunnene til at vi er blitt godt vant nå, med lave rentepåslag utover styringsrenten, til tross for at siste års uro i kapitalmarkedet har gjort det dyrt for banker å låne penger.

Ringholm skriver at norske bankers inntjening på utlån ikke var bærekraftig før finanskrisen slo til, og at den udiskutabelt fortsatt på et historisk lavt nivå selv om den er noe høyere i dag.

Bankene må imidlertid ha nok løpende overskudd til å dekke naturlige tap som oppstår i vanlige sykluser uten at de ender i minus. Pål Ringholm skriver at det i dag er norske banker som ikke har denne løpende bufferen, og at det dermed er mer sannsynlig at bankens margin går opp enn ned over tid.

– Den burde gå opp, konkluderer Ringholm i sitt innlegg.

Les også:

Ny storbank kutter renten

- Norges Bank har undervurdert de positive tegnene

Kunder krever 100 millioner

Paranoide sjefer er best

Les flere nyheter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden