Hellas er blant landene som er rammet av stor økonomisk krise i kjølvannet av finanskrisen. Nesten halvparten av landets gjeld er det staten som har tatt opp. (Foto: Scanpix)

Hellas er blant landene som er rammet av stor økonomisk krise i kjølvannet av finanskrisen. Nesten halvparten av landets gjeld er det staten som har tatt opp. (Foto: Scanpix)

Stats­gjel­den struper rike land

En analyse viser at det er statsgjelden og ikke de privatgjelden som bykser i de alle fleste land.

Ifølge en analyse utført av McKinsey Global Institute viser hvordan gjelden har utviklet seg i verdens såkalt rike land siden før finanskrisen i 2008 og frem til nå, skriver Aftenposten.

De private har redusert gjelden

Undersøkelsen deler opp gjelden i fire hovedkategorier, husholdninger, bedrifter unntatt finansnæringen, banker og annen finansanæring og staten. Går man i dybden på USA, Storbritannia og Spania ser man at alle tre hadde stor gjeld allerede stor gjeld før finanskrisen skyllet inn over økonomien.

Siden den gang har de private (husholdninger, bedrifter og finansvesenet) redusert gjelden med 1.500 milliarder dollar (eller 8.600 milliarder kroner), noe som utgjør to prosent siden toppåret 2008. Samtidig har statsgjelden eksplodert med 26 prosent til 7.800 milliarder dollar, eller 45.000 milliarder kroner.

De såkalt rike landene har betydelig høyere gjeldsgrad, med 348 prosent av bruttonasjonalprodukt i snitt, enn det man finner i fremvoksende økonomier som Kina, Brasil, India og Russland.

Se til Sverige og Finland

McKinseys forskere mener verden har mye å lære av hestekurene Finland og Sverige gikk gjennom på 90-tallet. Der klarte man å skape ny vekst ved å gjennomføre en omstilling. Siden både Finland og Sverige begge hadde sterk eksportindustri, fikk de i praksis drahjelp fra at det var stor vekst i verdensøkonomien når de trengte det.

Skrekkeksempelet i motsatt ende er ikke overraskende Japan som ennå ikke har kommet seg ut av gjeldsfellen mer enn 20 år etter at boblen sprakk, skriver Aftenposten basert på analysen.

Les også:

- Styr unna supertilbudene

Milliardærprotester på Oslo Vest

Slik blir Stein Erik Hagens nye strandperle

Startet med 17.000 kroner - nå har han 950 millioner

Les flere artikler fra ABC Penger her

Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden