LER HELE VEIEN TIL BANKEN: «Solbrillemannen» har grunn til å smile etter at investeringen han gjorde i Facebook-aksjer for tre år siden er i ferd med å gjøre ham til verdens rikeste musiker. Foto: Brad Barket (AP Photo)

LER HELE VEIEN TIL BANKEN: «Solbrillemannen» har grunn til å smile etter at investeringen han gjorde i Facebook-aksjer for tre år siden er i ferd med å gjøre ham til verdens rikeste musiker. Foto: Brad Barket (AP Photo)

Nå er han planetens rikeste rocker

Bono seiler forbi Paul McCartney og blir verdens rikeste popstjerne. Men det er ikke på grunn av musikken han inntar sin nye posisjon.

Det er Bonos eierandel i Facebook-aksjer som gjør ham til verdens rikeste musiker.

U2-stjernen eier 1,5 prosent av aksjene i selskapet som er i ferd med å bli børsnotert. Bonos andeler har han kjøpt gjennom sitt investeringsselskap Elevation Partners.

Enorm fortjeneste

Hans andel høres kanskje ikke så voldomt imponerende ut i seg selv. Men når man regner om verdien til kroner og øre viser det seg at aksjepostene 51-åringen sitter på er verdsatt til nesten én milliard dollar. Omregnet til norske kroner kan Bono plusse på rundt 5,8 milliarder (med dagens kurs) på den allerede gigantiske formuen han har bygget seg opp gjennom mer enn 30 år som musiker i bandet U2.

Les også: Har tjent seg søkkrik på Facebook

Bonos selskap investerte rundt 90 millioner dollar (522 millioner kroner) i Facebook-aksjer i 2009. Han vil med andre ord sitte igjen med en rikig så pen fortjeneste når Facebook noteres på børsen om noen uker.

På papiret vil da rockeren ha en formue på svimlende 1,1 milliarder dollar. Til sammenligning er det rundt 300 millioner mer enn den rikeste på pophimmelen til nå, Sir Paul McCartney, besitter av jordisk gods.

Må vente

Selv om Bono med dette skriver seg inn i historiebøkene som en av tidenes rikeste musikere, kan han likevel ikke forvente å kunne dra ut på shoppingtur sånn helt med det første.

Les også: Snart kan «alle» eie dem

Han får for eksempel ikke mulighet til å selge aksjepostene før Facebook offisielt er børsnotert. Og som alle som driver med aksjehandel vet, så kan verdiene av aksjene variere stort fra dag til dag, og kan i verste fall synke betydelig i verdi før U2-stjernen får tatt ut noe utbytte. På den positive siden, kan aksjene også stige like betydelig i verdi til den dagen han velger å omsette dem.

Ifølge musikkavisen NME har Bono allerede antydet at han vil bruke en del av formuen sin på veldedighetsprosjekter, der den største andelen vil gå til humanitær bistand i Afrika.

Ble frarådet kjøp

Da Elevation Partners gikk til innkjøp av aksjepostene for snart tre år siden var internasjonale finansmedier jevnt over skeptiske til handelen på grunn av facebooks uutnyttede posisjon som investeringsobjekt. Enkelte mente til og med at Bonos investering var et idiotisk påfunn og at han like gjerne kunne kaste pengene ut av vinduet.

Så feil kunne ekspertene altså ta.

Les også: Dette er verdens mektigste

På den tiden var de heteste investeringsobjektene Forbes Media, Palm og Move.com. Forbes’ verdi har falt syv ganger på de tre årene som har gått, mens de som investerte pengene sine i move.com har fått verdien halvert siden da. Hadde han derimot investert i Palm-aksjer, så hadde han i hvert fall ikke tapt pengene sine. Verdien av disse steg nemlig i verdi da selskapet ble solgt til Hewlett Packard (HP).

Dersom Bono skulle få lyst å svi av hele fortjenesten på fiskeboller fra Vesteraalen, for eksempel, vil han kunne få 8,7 milliarder fiskeboller å boltre seg i.

Les også:

Bono sendt til sykehus

Tapstallene øker for U2

Bekrefter kontrakt

Les flere nyheter her

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden