Ny bok om EU-hær- EU en småmakt som lever farlig

EU-tropper kan nok fange pirater utenfor Somalia. Men risikerer selv å bli utslettet av stormaktene, mener Asle Toje. Foto: European Union, 2010
EU-tropper kan nok fange pirater utenfor Somalia. Men risikerer selv å bli utslettet av stormaktene, mener Asle Toje. Foto: European Union, 2010
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs manglende evne til å bygge seg opp militært gjør at Unionen risikerer å bli hakkemat for stormaktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter: Det mener gjesteforsker Asle Toje ved Nobelinstituttet, som nettopp har utgitt en bok som har utløst stor internasjonal interesse:

The European Union as a Small Power (Den europeiske union som en småmakt).

Her argumenterer Toje for at EU ikke klarer å bygge opp den felles forsvars- og sikkerhetspolitikken de hadde sett for seg.

Nå som USA er i ferd med å miste sin enerådende rolle som stormakt, argumenterer Toje for at EU toner ned sine stormaktsambisjoner og heller forholder seg til de reelle stormaktene.

Det advarer den norske forskeren mot.

Hær eller ikke hær?

Her hjemme har nei-siden sett oppbygging av en felles hær som gjør EU til en ny supermakt som en skrekkvisjon.

I boka si og en ny pamflett Asle Toje vil presentere på et debattmøte torsdag i Atlanterhavskomiteen, konkluderer han med det motsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU setter seg selv i livsfare ved ikke å klare å bygge seg opp som militærmakt.

- Ingen sjanse

Ingen sjanse: - EU blir ingen stormakt, hevder Asle Toje.Ingen sjanse: - EU blir ingen stormakt, hevder Asle Toje.

- Hvilke sjanser levner du EU til å bli en militær stormakt?

- Ingen. Slik status står nå, vil ikke EU kunne bli en militær stormakt.

- Det eneste som kan samle Europa, er dersom en klar og overveldende trussel skulle oppstå ved EUs yttergrenser, sier Toje til ABC Nyheter.

- Småmakt, ikke stormakt

- Hva betyr det i så fall for EUs maktposisjon i verden?

- EU er jo en økonomisk kjempe og blir tatt meget alvorlig i økonomiske spørsmål. Men EU er en politisk småmakt og en militær lilleputt, sier Toje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Min bok omtaler at EU oppfører seg som og blir betraktet som en småmakt. Blant annet nektet Obama å møte på EU-USA-toppmøtet i april. Et annet eksempel er da EU ble satt på gangen under klimatoppmøtet i København.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs erfaring er som Norges: Vi får mene hva vi vil. Så blir vi kasta på gangen når beslutningene skal tas. Deretter blir vi kalt inn igjen når det skal betales.

- EUs erfaring er som Norges: Vi får mene hva vi vil. Så blir vi kasta på gangen når beslutningene skal tas. Deretter blir vi kalt inn igjen når det skal betales.

- En farlig situasjon

- Hvilke farer ligger i ubalanse mellom EUs økonomiske vekt og manglende militære styrke?

- Skal vi se på historisk lærdom, mener jeg at EU har satt seg selv i en potensielt farlig situasjon.

- Småmakter har en tendens til å ønske velkommen et system der ikke bare én, men flere stormakter finnes. Da ser de sin støtte til ulike stormakter som viktig, og tror de kan spille stormaktene ut mot hverandre, fortsetter Toje, men advarer:

- Det småmaktene glemmer, er at når spillebrettet forandrer seg fra et slikt unipolart til et multipolart verdensbilde, oppstår også nye spilleregler.

Fare for mer krig

- All historisk forskning viser at krig er et hyppigere forekommende i multipolare situasjoner enn under én dominerende stormakt, sier Asle Toje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor mange fly du har i lufta, avgjør da hvor viktig du er. Når stormakter beveger seg, kommer småmakter i klemme.

Foran debttmøtet om Tojes bok torsdag, utfordret Atlanterhavskomiteen Toje til å trekke konklusjonene av hva som vil skje dernest.

- Blir koldtbord for stormaktene

Resultatet ble en pamflett, The Tragedy of Small Power Politics han vil legge fram torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der er hovedkonklusjonen at EU spiller et farlig spill og løper risikoen med å integrere seg for lite og ende opp som et koldtbord for stormakter som kan pelle EU fra hverandre, sier Toje og legger til:

- Eller bli tvunget inn i en situasjon med tett allianse med amerikanerne.

I boka omtaler Toje også en fra for at forskjellige deler av EU kjenner gravitasjonen mot forskjellige poler:

- Britene trekkes mot USA, tyskerne mot Moskva mens Frankrike søker tilbake til nostalgiske forbindelser i Afrika. Og all vender seg til Kina, sier Toje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ideen om en positiv integrasjon i form av en felles hær hvis mål var å gjøre idealistiske prosjekter i fjerntliggende strøk, er død, konkluderer Asle Toje.

Motbør og debatt

Tojes beske beskrivelse av EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk, CSDP, vil garantert møte motbør.

Men i utlandet har boka, som er utgitt av forlaget Palgrave Macmillan, også fått begeistrede kritikker. Les noen av dem her.

«En fascinerende fortelling om store ambisjoner og begrenset kapasitet til å oppfylle dem.», skriver blant annet Robert Kagan, som har skrevet The Return of History og Paradise and Power.