SINT: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener Jens Stoltenberg har sviktet klima med å forhandle om Barentshavet under klimatoppmøtet i København. Foto: Scanpix/Are Føli.

SINT: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener Jens Stoltenberg har sviktet klima med å forhandle om Barentshavet under klimatoppmøtet i København. Foto: Scanpix/Are Føli.

– Kvalmt av Stol­ten­berg

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er harmdirrende i sin karakteristikk av statsminister Stoltenberg. – Han har sviktet klimasaken for olje- og gassnæringen i Norge.

(ABC Nyheter): Leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, mener avtalen om delelinjen i nord er en skamplett for Norge som miljønasjon.

- Jeg ser på dette som en ren olje- og gassavtale. Det viser også utspillet fra Oljeindustriens Landsforening (OLF), når de sier at de straks ønsker en konsekvensutredning av området, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

Forhandlet under klimakonferanse

Det som provoserer ham mest er at Jens Stoltenberg trakk fram klimaforhandlingene i København som stedet der han og den russiske president Dmitrij Medvedev virkelig fant tonen.

- At en norsk statsminister sitter og forhandler fram en avtale for den norske olje- og gassindustrien midt under møtet der verden kjemper med nebb og klør for å redusere utslippene av CO2 i verden er mildt sagt paradoksalt, sier Haltbrekken.

- Det er faktisk kvalmende. Det viser at han setter forholdet til den norske oljeindustrien høyere enn verdens klima. Han har rett og slett sviktet klimaet, sier Haltbrekken.

- Det skjer samtidig med at Norge får ros for regnskogsarbeidet som har blitt gjort, og blir hyllet som en konstruktiv partner i arbeidet med å redusere utslippene verden over. Gud vet hva verden ville sagt hvis de visste hva som foregikk på bakrommet, sier han.

Klare til kamp

Naturvernforbudet gjør det klart at de vil kjempe mot oljeutvinning i det de beskriver som de sårbare nordområdene.

- Vi vil på det sterkest advare mot en utredning av disse områdene. Det er høy sårbarhet i området, og eventuelle utslipp vil få store konsekvenser.

- Nye rapporter viser at 1/4 av alle olje- og gassfunn vil være nødt til å bli liggende dersom vi skal klare å nå våre klimamål. Vi har rett og slett ikke plass i atmosfæren til utslippene fra denne utvinningen.

Han frykter nå at Norge og Russland kommer til å havne i et kappløp om hvem som får oljen opp fra Barentshavet først.

- Inntil man ble enig om denne delelinjen lå dette området beskyttet. Når man nå vil undersøke om det er olje her, så vil man fort havne i et oljekappløp i Barentshavet, sier Haltbrekken.

Overrasket med avtale

Tirsdag formiddag overrasket statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev de fleste analytikere: Etter 40 års strid er Norge og Russland blitt enige om hvordan delelinjen mellom de to landene i Barentshavet skal trekkes.

En samlet opposisjon har hyllet jobben som er gjort av statsminister i Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Oljeindustriens landsforening har gjort det klart at de ser på det som viktig at området blir en del av Oljemeldinga som er ventet senere i 2010.

Forsker Øystein Jensen ved Fritjof Nansens institutt sier enigheten gjør det langt enklere å få i stand kartlegging av petroleumsressursene i Barentshavet.

- Norge vil nå for eksempel vite hvor langt nord de kan tillate oljeboring uten at Russland kan gjøre noe med det. Det gir en stabilitet i regionen som er ganske viktig, sier Jensen.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden