Norge lærer Etiopia vannkraft

Norge lærer Etiopia vannkraft
Norge lærer Etiopia vannkraft
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk kunnskap skal gjøre Etiopia til Afrikas ledende energimakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Afrikansk vannkraft
Bildet er fra Lesotho Highlands Water Project, et av de største vannprosjektene i Afrika.

De to norske konsulentselskapene NORPLAN (Lead Partner) og Norconsult har sammen vunnet anbudet til en kontrakt på å lage «Feasibility-studien» til etableringen av et større vannkraftverk i Etiopia.

Utvannet kunnskap

Kunnskap som er ervervet i Norge, men som på grunn av manglende størrelse på nåværende vannkraftprosjekter her til lands vanskelig kan vedlikeholdes her, er gull verdt i flere afrikanske, asiatiske og søramerikanske land.

- Vi må ut for å finne de store utbyggingene, og spesielt når det skal bygges i fjell, er den norske kunnskapen svært vel ansett, sier Jan Lindemark, som er ansvarlig for Norplans del av prosjektet.

Storprosjekt

Anlegget som planlegges i elven Genale Dawa skal etter planene produsere 260 megawatt/1230 gigawatt-timer elektrisitet når det står ferdig.

Anbudet som gikk seirende ut av anbudsrunden er på 1,7 millioner dollar. Det er ved fullførelsen av kraftverket de store summene ligger og hele utbyggingen kan komme til å koste 300-400 millioner dollar, eller omtrentlig 2-2,5 milliarder kroner etter dagens kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lindemark er svært fornøyd med å ha vunnet anbudsrunden.

- Det er klart dette er viktig for oss. Nå er det slik at kontrakten ikke er underskrevet ennå, men det er ganske sikkert at den kommer i løpet av noen dager nå, sier Lindemark til ABC Nyheter.

Skandaleselskap kjempet om kontrakten

Hele anbudsrunden ble imidlertid preget av at det tyske selskapet Lahmeyer deltok. De la inn et anbud på en halv million dollar mindre enn de andre selskapene og som nok var farvet av at de nylig ble svartelistet av Verdensbanken (IMF) på grunn av bestikkelser av statsansatte i Lesotho på midten av 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke tvil om at Lahmeyer mente de måtte senke prisene sine vesentlig for å bli tatt med i vurderingen, men heldigvis så man på helheten i anbudet. Nå skal vi gjennomføre denne studien, og så skal vi se om vi kommer med når prosjektet en gang skal skal sluttføres, sier Lindemark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lukrativt prosjekt

Det er den etiopiske regjeringen som står for hele finansieringen av prosjektet, og planene er at man på sikt skal utvinne flere tusen megawatt fra denne og andre elver for salg til nabolandene i tillegg til eget forbruk.

- En slik utbygging vil være svært lukrativ for Etiopia, men foreløpig har de problemer med å få med seg utenlandske investorer på grunn av den ustabile politiske situasjonen i området, sier Lindemark.