Wolfowitz ansetter Eva Joly

Wolfowitz ansetter Eva Joly
Wolfowitz ansetter Eva Joly
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens korrupsjonsjeger, Eva Joly, er hyret inn av Verdensbanken for å arbeide mot internasjonal korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Utviklingsminister Erik Solheim, korrupsjonsjeger Eva Joly og George Soros møttes tirsdag til frokostmøte hjemme i Soros leilighet på Park Avenue i New York. Den norske regjeringen samarbeider med Soros, som er en av verdens rikeste menn, og hans Revenue Watch Institute (RWI) som arbeider for større åpenhet og demokrati i en rekke land rundt om i verden.

(NTB, Ole Morten Orset):

Den norske spesialrådgiveren skal være med i en høyt profilert arbeidsgruppe.


- Jeg gleder meg veldig. Nå starter en ny fase i kampen mot korrupsjon. Endelig kan vi få hull på byllen, eller skal jeg si skammen det er at vår vestlige verden tjener penger på korrupsjon i fattige land, sier Eva Joly, som er spesialrådgiver for den norske regjeringen.

Det var sjefen for Verdensbanken, Paul Wolfowitz, som selv ba Eva Joly om å sitte i en liten, men høyt profilert arbeidsgruppe som skal jobbe mot internasjonal korrupsjon.

Joly sier hun gleder seg til det første møtet i gruppen.

- Dette er noe som jeg ser fram til å jobbe mye med i tiden framover. Dette vil bli fantastisk spennende, sier Joly.

Lederen for gruppen er den tidligere finansministeren i Nigeria, Ngosi Okonjo-Iweala.

- Vi synes det er flott at Eva Joly blir med i denne arbeidsgruppen, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) som heller ikke legger skjul på at den norske regjeringen har vist stor interesse for å ha en norsk representant i arbeidsgruppen.

- Kampen mot korrupsjon er viktig for oss, sier utviklingsministeren.

Eva Joly besøker USA sammen med Solheim denne uken. Arbeidet mot korrupsjon har vært hovedtema for møter i FN og med milliardæren George Soros i New York, i den amerikanske kongressen og i Verdensbanken i Washington.

Utviklingsminister Solheim møtte onsdag den framtredende republikanske senatoren Richard G. Lugar. De to lanserte et felles initiativ for større åpenhet og bedre utnyttelse av inntektene fra energiutvinning.

- De enorme rikdommene som knytter seg til utvikling av energiressurser, bidrar til destabilisering i mange utviklingsland, sier Lugar og Solheim i en felles uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må finne sammen og komme til enighet om internasjonale utviklingsprogrammer som kan hindre konflikt og forbedre menneskenes livsvilkår, heter det i uttalelsen.

I det som blir kalt Lugar-Solheim initiativet, listes det opp en rekke forslag som skal hindre korrupsjon, bedre vilkårene for bærekraftig utvikling og hindre konflikter. Men det er lite konkrete og håndfaste planer om oppfølging.

- Dette er alliansebygging, noe som er meget viktig i politikken, sier utviklingsminister Solheim.

- Det betyr også mye at Lugar kan tale Norges sak i Kongressen. Men vi har ikke noen konkrete forslag til oppfølging, sier Solheim.

Når republikaneren Lugar og SV-eren Solheim danner en felles allianse er det to politiske og ideologiske motpoler om møtes. Men dette synes ikke å være et problem for de to politikerne.

- Om vi fikk slutt på korrupsjonen rundt om i verden ville det i mange utviklingsland ikke være behov for utviklingshjelp, sier Norges utviklingsminister. (©NTB)

Eva Joly ble verdenskjent for sin kamp mot korrupsjon i Frankrike, men har de siste årene jobbet for den norske regjeringen. Sommeren 2005 begynte hun som spesialrådgiver i Norad.

Utvidet sak lagt ut klokken 19.32.