ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true penger penger,privatøkonomi,Økonomi,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Så mye bruker vi i måneden på mat Sjekk hva som er normalt. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-43/matvogn680.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-43/matvogn680.jpg

680 341

PENGER TIL MAT: Hvor mange penger bruker du egentlig på mat i måneden? En familie på to voksne og to barn i alderen 2 og 5 år trenger kun i overkant av 5500 kroner i måneden på mat og drikke, hvis vi skal gå ut i fra Sifo sitt referansebudsjett. © FOTO: Thinkstock
Økonomi

Så mye bruker vi i måneden på mat

Sjekk hva som er normalt.

Andre dagligvarer og husholdningsartikler

Dette inngår i posten «andre dagligvarer»:

 

 • Papirvarer
 • Vask/ rengjøringsartikler og varer som lyspærer, batterier, plaster osv.

Dette inngår i posten «husholdningsartikler»:

 • Hvitevarer
 • Kjøkkenutstyr, dekketøy, rengjøringsutstyr etc.
 • Husholdstekstiler som sengetøy, håndklær og gardiner osv.

Dette bør dere holde matbudsjettet på:

 • Familie med 1 barn i 4-5-årsalderen: Budsjett = 5740 kr/ måned
 • Familie med 2 barn i alderen 4-13 år: Budsjett = 6072 kr/ måned
 • Familie med 3 barn i alderen 4-13 år: Budsjett = 7392 kr/ måned
 • Familie med 4 barn i alderen 4-17 år: Budsjett = 9448 kr/ måned

Alkoholholdige drikkevarer, sjokolade, chips og tilsvarende produkter, samt brus og flaskevann utover en halv liter per uke for barnegruppene, er ikke medregnet i budsjettet.

Se hva din familie kan bruke av penger i måneden på Sifos Referansebudsjett.

Slik setter du opp en ukesmeny:

 • Planlegg middager (minst tre) for uka som kommer. Ta utgangspunkt i å prøve å ha to fiskemiddager per uke.
 • Ta utgangspunkt i den menyen som familien har planlagt når du skriver handleliste.
 • Legg til andre nødvendigheter som brød, pålegg, vaskemiddel og toalettpapir osv.
 • Lag en realistisk plan - du trenger ikke lage store gourmetmåltider hver dag!
 • Sats på å ta handleturen kun én gang i uka – og husk handlelisten over alt dere trenger.

Hvor mange penger bruker du egentlig på mat i måneden? Det er ikke alle som kan svare på det. Her er en oversikt over hva familier i gjennomsnitt bruker i Norge.

En familie på to voksne og to barn i alderen 2 og 5 år trenger i overkant av 5500 kroner i måneden på mat og drikke, hvis vi skal gå ut fra Statens institutt for forbruksforsknings (Sifo) referansebudsjett.

Med litt god planlegging kan du fint greie en velsmakende ukemeny til fire personer for 500 kroner. Mange bruker nok likevel langt mer på mat enn Sifo-budsjettet tilsier.

I tillegg til de 5500 i måneden ligger budsjettettposten «andre dagligvarer» på 550 kroner og på «husholdningsartikler» på 450 kroner. (Se faktaboks)

Og det finnes flere måter du kan spare flere tusenlapper i måneden på.

Basert på vanlig norsk mat

Budsjettet Sifo setter opp er basert på vanlig norsk mat, tradisjonelt måltidsmønster og matvareforbruk, med innslag av nyere typer matvarer.

- Budsjettposten for mat og drikke dekker det totale dagsbehovet for mat- og drikkevarer for ulike aldersgrupper. Det forutsettes moderat aktivitetsnivå ved beregning av matevaremengder og at all mat lages hjemme, forteller Gun Roos. Hun jobber som forsker i Sifo, og har ernæring, sosiale og kulturelle aspekter ved matvaner som sitt arbeidsfelt.

Bruker mer ute

- Jeg tror at mange bruker en del penger på å spise ute, pizza, pølse, kaffe og boller og flere «småting» som blir flere småbeløp her og der. Mange bruker nok sannsynligvis litt mer enn det som kommer opp når man regner ut standardbudsjettet, sier Roos.

I helgene kan det også bli mer «kosemat» og godterier, som ikke er inkludert i Sifo-budsjettet.

- Sjokolade, potetgull, nøtter og annet snacks er ikke medregnet, påpeker Roos. Det kan være lurt å snakke med barna om hva dere bruker penger på, for forskning viser at økonomisk sans går i arv.

Les mer om familieøkonomi her.

Amming sparer penger

- Når det gjelder budsjettet for mat og drikke for barn 6 til 11 måneder bygger den på en særskilt ukesmeny med utgangspunkt i antatt energibehov hos barn på ca. 10 til 11 måneder. Regner man ut et budsjett på to voksne og to barn på 6 til 11 måneder og 5 år, blir matbudsjettet en 500-lapp mindre, forklarer Roos.

- Dette er forutsatt at det minste barnet ammes, og at det i hovedsak spiser deler av samme type middagsmat og brødmat eller frukt som de andre i husholdningen. Industriframstilte grøtprodukter inngår i menyen, men bare begrensede mengder av andre typiske barnematprodukter, sier Roos.

En ekstra utgift

Ammeekspert Gro Nylander synes ikke det er noe rart at månedsbudsjettet minker hvis mor ammer.

Hvis du derimot ikke ammer må du regne med å kjøpe inn ca. 300 liter morsmelkerstatning på ett år, sier hun til Foreldre & Barn.

- Babyer spiser ca. ti ganger i døgnet, noe som tilsvarer 800-900 ml. morsmelk eller morsmelkerstatning, understreker Nylander.

Sett opp en meny

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius anbefaler at familier planlegger middager for én uke om gangen.

- Sett dere ned og planlegg minst tre middager for uken som kommer. Da ender man ofte opp med både sunnere og billigere mat. Ved å planlegge før du handler, er det lettere å ta sunne valg, fordi det blir mindre impulskjøp sier ernæringsfysiologen.

Et forsvarlig kosthold

- Formålet med et standard matbudsjett som vi setter opp er å komme frem til kronebeløp som vi vet dekker kostnadene ved et hensiktsmessig og forsvarlig kosthold for ulike befolkningsgrupper. Den er ikke en anbefalt diett eller veiledning for et riktig kosthold, understreker Gun Roos.

Alkoholholdige drikkevarer, sjokolade, chips og tilsvarende produkter, samt brus og flaskevann utover en halv liter per uke for barnegruppene, er ikke medregnet i budsjettet.

- Bruker for mye på mat!

Det er liten tvil om at matbudsjettet i norske familier varierer. Det viser debatten i Foreldre & barn sitt forum dinbaby.

- «Har lenge mistenkt at vi bruker alt for mye penger på mat, men at det var så mye hadde jeg aldri forestilt meg. Vi er to voksne, og 3 barn (annenhver uke) på 3,5 og 6 og har på en måned brukt 17.385 kroner på matbutikker», sier en mamma og ber om hjelp. Les hvilke svar som kom i tråden.

- Vi er 2 voksne og 4 barn (3, 5, 8, og 11 år) og vi bruker ca. 12.000,- i måneden, forteller en annen.

En mamma sier at de bruker mellom 4000 og 5000 kroner på mat per måned i en familie på to voksne og to barn på 3 1/2 og 1 1/2.

- Vi bruker 4000 på mat i måneden, og vi klarer oss helt utmerket. Sulter aldri og har variert kosthold, sier en annen av foreldrene.

- Vi bruker normalt rundt 12 000 til 13 000 kroner i måneden på husholdning (er avhengig om noen i familien har bursdag eller ei), og vi er 6 i familien. Vi handler ikke mye på tilbud, men prøver å være litt bevisste på hva vi kjøper likevel. Veldig lite luksus på oss.

En av foreldrene forteller at de bruker mellom 1000 og 2000 kroner uka på mat.

Les også:

Det er ikke nok å spare barentrygden om barna dine skal ha råd til leilighet.

Slik halverer du matbudsjettet.

Seks enkle middager som ungene elsker.

Slik får du barna til å spise fisk!

Lesernes kommentarer

2012-10-23T11:13:22

Lisbeth pedersen Lisbeth Pedersen

23. oktober 2012 - 11:13

Hjemmelaget er best.

Her er vi 3 voksne, og matbudsjett på pluss minus 300 pr. uke. Handler stort på tilbud, deler opp i porsjoner og putter i frysern.. handler det meste av kjøtt, pålegg og ost i Sverige.God hjemmelaget middag hver dag, poteter, friske grønnsaker og saus i alle fall 5 ganger pr uke, samt noe ris eller pasta-mat i blandt.Sjekker alle reklameblader hver mandag, og ser om det er noe på tilbud som er aktuelt for oss, tar en handletur enten torsdag eller fredag og kjøper inn for en uke.Vi kjøper kun kneipbrød på Rema , koster kr. 6.00 , er velsmakende og holder seg fint i fryser.(om man kjøper brød til 6. kr,i stedet for til kr. 26, og bruker 1 brød pr. dag, sparer man 7300.- bare på brød!, så det lønner seg å være prisbevisst!)
2012-10-23T11:15:34

Lisbeth pedersen Lisbeth Pedersen

23. oktober 2012 - 11:15

beklager, feil

skulle ikke stå matbudsjett, men middagsbudsjett...tørrmaten kommer i tillegg, og da blir det omtrent det dobbelte...
2012-10-23T11:30:42

Oddbjørn Mantor Oddbjørn Mantor

23. oktober 2012 - 11:30

Trollmann

Man må jo være trollmann for å klare et slikt budsjett. Bare øl koster jo over 30 kroner boksen og det går jo fort 60 slike pr måned. Det er jo med min enkle hoderegning 1800 kroner bare i øl. Så kommer alt det andre i tillegg. Grønnsaker og frukt f.eks. som ernæringseksperter sier vi skal spise mye av. Bare en liten kurv tomater koster jo nesten 40 kroner. To mangoer koster nesten 50 kroner. Dette matbudsjettet de baseres seg på må være så gørrkjedelig at kun gir et eksistensgrunnlag og intet mer. Jeg synes vi må kunne forlange mer i Norge i 2012. Vi har verdens dyreste mat og nå har den frekke regjeringen igjen øket de allerede vannvittige tollsatsene ennå mer.