– Skummelt hvis dette er en boble

DNBs nye sjefsøkonom Kjersti Haugland uroes av en boligprisvekst som bryter med storbankens egen modell for utviklingen. Foto: NTB scanpix.
DNBs nye sjefsøkonom Kjersti Haugland uroes av en boligprisvekst som bryter med storbankens egen modell for utviklingen. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisveksten de siste par årene bryter med DNBs egen modell for utviklingen. Det uroer DNBs nye sjefsøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2015 har de norske boligprisene økt med 18 prosent, og i Oslo er prisene 34 prosent høyere enn de var i januar for to år siden.

Det skaper boblefrykt hos DNBs nye sjefsøkonom Kjersti Haugland, som peker på et stort avvik mellom boligprisutviklingen og DNBs modell for samme periode. Prisen har gått opp opp opp, mens de ifølge modellen til storbanken i stedet skulle ha avtatt.

– Vi må ta høyde for at dette handler om at forventningene om prisvekst skaper prisvekst. Da er det rett og slett en boble. Det er skummelt hvis dette er en boble, sier Haugland til Dagens Næringsliv på papir.

Les også: Sprekker boligbobla, kan det smitte over på andre land

Forventninger kan drive prisen

Sjefsøkonomen påpeker at avviket kan komme til å korrigere seg av seg selv, eller at DNBs modell mangler variabler som kunne forklart prisveksten.
Men hun utelukker heller ikke at prisene drives av folks forventning om at prisene skal øke. Kjøperne kan være redde for å gå glipp av boligen og måtte kjøpe dyrere senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da kan det lønne seg å by litt høyere enn takst før ordinær visning. I denne tankerekken ligger nettopp en forventning om at boligprisene vil stige videre, sier Haugland.

Les også: Forsker: – Ingen boble i boligmarkedet

Større sårbarhet

Den voldsomme prisveksten har ført til at mange norske husholdninger i dag er mer gjeldstynget enn noen gang tidligere. Dette igjen fører til større sårbarhet, som kan skape store problemer for de som har pushet gjelden for mye dersom det plutselig smeller i norsk økonomi.

Den norske renten påvirkes av det som skjer internasjonalt. Ifølge Kjersti Haugland har man ingen garanti for at renten her hjemme vil forbli lav lenge.

– Forsøker man å holde renten nede i Norge, vil det kunne føre til veldig svak krone og prisvekst, sier Haugland til Dagens Næringsliv.

Les også: Eksplosiv boligprisvekst bekymrer

Fredag presenterte Eiendom Norge boligprisstatistikken for februar. Tallene viser at boligprisene nå er 13 prosent høyere enn for 12 måneder siden.