980 602

Forskere ved NASA har oppdaget en ny ring rundt planeten Saturn. Den nyoppdagede ringen ligger omlag seks millioner kilometer fra Saturn og strekker seg tolv millioner kilometer utover i rommet. Illustrasjon: AP / NASA.
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Astronomi,Verden,Vitenskap,Ny Viten,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Oppdaget ring rundt Saturn

– Oppdagelsen vil gi oss ny kunnskap om områdene rundt de store planetene og om månene rundt, sier romforsker Pål Brekke.

(ABC Nyheter): Neida, det er ingen kopi av en avisoverskrift fra 1655. At Saturn har en ring rundt seg er viden kjent.

Men tirsdag kunngjorde forskere ved NASA at de har oppdaget en ny ring rundt den nest største planeten i vårt solsystem.

Den nyoppdagede ringen bikker 27 grader i forhold til planetens hovedringer. Og dimensjonen er i størrelsesordenen enorm. Volumet er så stort at det kan fylle en milliard jordkloder.

Ifølge opplysningene ligger ringen omlag seks millioner kilometer fra planeten Saturn og strekker seg tolv millioner kilometer utover i rommet.

Nesten usynlig

Det store spørsmålet er hvorfor den gigantiske ringen ikke har blitt oppdaget før.

Ifølge seniorforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter er forklaringen enkel.

– Tettheten i ringen er så lav av den ikke er synlig selv med romteleskopet. Faktisk ville du ikke engang merket om du stod midt inni denne ringen. Med så lav tetthet vil den ikke reflekerer særlig mye sollys eller lys fra Saturn, sier Brekke til ABC Nyheter.

Oppdagelsen av den nye ringen ble gjort av det infrarøde kameraet på romteleskopet Spitzer, sendt opp av romfartsorganisasjonen NASA i 2003. Teleskopet er oppkalt etter den amerikanske astronofysikeren Lyman Spitzer, som var den første til å
foreslå å plassere et større teleskop i bane rundt jorda.

Kan løse mysterium

– Med Spitzerteleskopet klarer en å registrere den termiske strålingene fra dette beltet. Alle legemer/gasser som har en temperatur over det absolutte nullpunktet sender ut litt varmestråling, forklarer Brekke - som håper oppdagelsen kan gi oss svar på hvorfor Saturns måne Phoebe har forskjellig farge på hver side, et mysterium vitenskapsfolk har klødd seg i hodet over i hundrevis av år.

– Oppdagelsen vil gi oss ny kunnskap om områdene rundt de store planetene og om månene rundt. Vi trenger å observere universet og solsystemet på alle deler av det elektromagnetiske spekteret - ikke bare i synlig lys som våre øyne er følsomme for, sier romforskeren.

– Har vi bare instrumenter som observerer i synlig lys vil vi helt klart gå glipp av veldig mye.

Oppdagelsen av Saturns nye ring vil bli presentert i en artikkel i tidsskriftet Nature.