Opprørsgruppe i Øst-Ghouta ber om våpenhvile

Syriske regjeringssoldater hjelper sivile med å komme seg ut av Øst-Ghouta. Foto: SANA via AP / NTB scanpix
Syriske regjeringssoldater hjelper sivile med å komme seg ut av Øst-Ghouta. Foto: SANA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de største opprørsgruppene i syriske Øst-Ghouta ber om våpenhvile etter at nesten 40 mennesker skal ha blitt drept i flyangrep mot et tilfluktsrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faylaq al-Rahman, som antas å bestå av rundt 3.000 krigere, kontrollerer småbyen Arbin i Øst-Ghouta. Nå forhandler de med president Bashar al-Assads støttespiller Russland om våpenhvile.

Opprørernes talsmann Wael Oweilan bekrefter dette og opplyser at målet er å legge til rette for evakuering av sivile fra Arbin-området, den siste gjenværende lommen de kontrollerer.

Syriske regjeringsstyrker innledet for en måned siden en stor offensiv mot Øst-Ghouta og har nå tatt kontroll over rundt 80 prosent av enklaven rett utenfor Damaskus.

Fakta om Øst-Ghouta:

* Øst-Ghouta er et distrikt rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus med flere byer og landsbyer.

* Før borgerkrigen hadde området rundt 2 millioner innbyggere. FN anslår at rundt 400.000 er tilbake.

* Øst-Ghouta har siden 2013 vært kontrollert av opprørere og beleiret av syriske regjeringsstyrker.

* Enklaven har lenge vært under angrep fra regjeringsstyrker, mens opprørerne har benyttet området for å angripe mål i Damaskus.

* De gjenværende innbyggerne har lidd under alvorlig mangel på mat og medisiner.

* Minst 1.500 mennesker er ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) drept under regjeringsstyrkenes offensiv den siste måneden, og 45.000 mennesker er ifølge FN drevet på flukt.

* Regjeringsstyrkene og deres allierte kontrollerer nå rundt 80 prosent av Øst-Ghouta.

Bombet kjeller

Torsdag kveld ble minst 37 mennesker drept i et flyangrep som rammet en kjeller der folk hadde søkt tilflukt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Alle de drepte var ifølge SOHR sivile og flyene som angrep var ifølge eksilgruppa russiske.

Russland har gjentatte ganger benektet at landet har deltatt i flyangrepene mot Øst-Ghouta, men SOHR mener at flytypen og våpnene som ble benyttet viser dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harasta tømmes

En annen opprørsgruppe, Ahrar al-Sham, inngikk denne uka en avtale med Russland som gjorde at flere hundre krigere og sivile torsdag kunne evakuere fra tettstedet Harasta. De var fredag framme i et opprørskontrollert område i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Evakueringsavtalen la ytterligere press på de gjenværende opprørerne om å godta lignende avtaler.

Den største opprørsgruppa Jaish al-Islam, som antas å ha rundt 6.000 væpnede krigere, kontrollerer nå bare en lomme rundt den største byen Douma nord i enklaven. De ligger for øvrig i krig med Faylaq al-Rahman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Assad kaller humanitær krise i Øst-Ghouta for «latterlig løgn»

Raketter mot Damaskus

Minst 1.500 mennesker er blitt drept i regimets offensiv mot regionen siden 18. april, ifølge SOHR. Damaskus' sentrum ligger få kilometer unna Øst-Ghouta, og tirsdag ble minst 44 sivile drept i et rakettangrep fra opprørerne mot et marked i hovedstaden, ifølge syriske statsmedier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faylaq al-Rahmans talsmann sier at våpenhvilen i det sørlige Øst-Ghouta skal skje «gjennom FNs beskyttelse»

Våpenhvilen vil tillate «en siste runde med forhandlinger» mellom en lokal delegasjon av opprørere og Russland for å finne en løsning som garanterer sikkerheten til sivile og garanterer en slutt på denne krigen, la talsmannen til.

Aktuelt: Øyenvitne: Folk tok fyr da raketter traff marked i Øst-Ghouta