Nederland går mot vanskelige koalisjonsforhandlinger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det politiske landskapet forandres helt i Nederland. Mens luften gikk ut av Wilders-ballongen, kan partiene i sentrum belage seg på en hard forhandlingsrunde. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter alt å dømme må det minst fire partier til for å stable et regjeringsflertall på beina etter valget i Nederland.

Statsminister Mark Rutte og hans parti VVD ligger an til å bli størst med 31 av 150 seter i andrekammeret i nasjonalforsamlingen, viser en valgdagsmåling som Ipsos har gjennomført for fjernsynskanalene NOS og RTL.

Han kan nå brette opp ermene for en komplisert runde med sonderinger. Han vil ha nok av samtalepartnere å velge blant – hele 13 partier ligger an til å få seter i nasjonalforsamlingen.

Tredelt

Tre partier ligger på delt andreplass med 19 seter hver, viser målingen fra Ipsos. De tre er høyrepopulisten Geert Wilders' parti PVV, det sosialliberale partiet D66 og kristendemokratiske CDA.

Les også: – Valget i Nederland en katastrofe for sosialdemokratene

Med 19 seter vil Wilders gå fram sammenlignet med forrige valg i 2012. Den gang vant han 15 seter. Men resultatet er svakere enn hva de siste meningsmålingene før valget har tydet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppslutningen om PVV lå opp mot 35 seter på målinger som ble gjort i fjor høst, men siden nyttår har tendensen vært fallende.

Stor interesse

Valgresultatet vil trolig også bli tolket som en viktig seier for moderate politiske krefter i Europa etter et år der både brexit og Donald Trumps triumf i presidentvalget i USA har rystet vestlige demokratier i grunnvollene.

Les også: Høy valgdeltakelse i Nederland

Valget i Nederland er blitt framhevet som en lakmustest for de høyrepopulistiske strømningene i Europa før valgene i Frankrike og Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wilders mener han uansett har vunnet fordi andre partier har begynt å etterape ham.

– Vi har satt vårt preg på valget. Alle snakker om våre saker, sa Wilders da han avla stemme onsdag morgen.

Han fastholdt at partier som PVV var kommet for å bli, og at det samme ville vise seg i Frankrike og Tyskland, uansett utfall i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne ånden går ikke inn i lampen igjen. Folk føler seg feilrepresentert, sa Wilders.

Viktige endringer

Valgdagsmålingen tyder også på andre viktige endringer i partilandskapet i Nederland.

Det grønne partiet GroenLinks har gjort en svært god valgkamp med sin karismatiske 30 år gamle leder Jesse Klaver – i én avis litt syrlig beskrevet som en nederlandsk Justin Trudeau "med nederlandsk hårsveis". GroenLinks ligger nå an til å få 16 mandater, en firedobling fra valget i 2012.

Den store taperen i valget er arbeiderpartiet PvdA, som ifølge valgdagsmålingen får 9 mandater, ned fra 38 mandater i dag. PvdA sitter i dag i regjering sammen med VVD og er blitt hardt straffet for samarbeidet.

Valgdeltakelsen var høy gjennom hele dagen, og flere valglokaler måtte holde åpent på overtid onsdag kveld på grunn av lange køer med velgere.