– Valget i Nederland en katastrofe for sosialdemokratene

Valget i Nederland er en kraftig påminnelse om at sosialdemokrater ikke må glemme kjerneverdiene arbeid og velferd, mener leder for tankesmia Agenda Marte Gerhardsen.
Valget i Nederland er en kraftig påminnelse om at sosialdemokrater ikke må glemme kjerneverdiene arbeid og velferd, mener leder for tankesmia Agenda Marte Gerhardsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialdemokratiske Partij van die Arbeid (PvdA) er den store taperen i det nederlandske valget. – Et forventet katastrofevalg, sier Marte Gerhardsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for tankesmia Agenda er ikke overrasket over resultatet. Ifølge valgdagsmålingen onsdag kveld mister PvdA mer enn tre av fire seter i nasjonalforsamlingen og faller til 9 mandater fra dagens 38.

Gerhardsen mener partiet selv er skyld i det stupbratte fallet.

– De har sittet i en liberalkonservativ regjering og vært med på en politikk som har skapt økte forskjeller og rammet veldig skjevt sosialt. De har ikke levert på det som er sosialdemokratiets kjerneverdier, nemlig arbeid og velferd. Arbeiderklassevelgere føler seg nok sviktet, sier hun til NTB.

Les også: Valgdagsmåling: Rutte i tet i Nederland

Hun mener valget er en påminnelse til europeiske sosialdemokrater om å huske sin egentlige oppgave, å stå opp for vanlige arbeidsfolk.

– Sosialdemokratiet i Tyskland har hatt litt av den samme utviklingen. De har sittet sammen med kristeligdemokratene og blitt usynlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men den nye lederen Martin Schulz har gitt partiet et løft, og SPD kan nå glede seg over den høyeste oppslutningen på fire år.

– Han tar opp nettopp de sosialdemokratiske kjerneverdiene, sier Gerhardsen.

Bildet er foreløpig noe annerledes i Norden, der det fortsatt er de sosialdemokratiske partiene som er de absolutt største.

– Men det handler om å hele tiden være i sin tid og ha løsninger på problemene folk opplever i sin hverdag. Man må være relevant. Det har ikke det nederlandske PvdA klart, sier Agenda-lederen.