Stjålet naziport tilbake i Dachau

Et anonymt tips førte til at den stjålne porten fra Dachau ble funnet i Bergen.
Et anonymt tips førte til at den stjålne porten fra Dachau ble funnet i Bergen. Foto: Politiet / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Porten fra den tyske konsentrasjonsleiren i Dachau, som ble stjålet og funnet i Bergen i desember, er tilbake ved minnestedet i leiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Porten med inskripsjonen «Arbeit macht frei» blir denne gang plassert inne i museet ved minnestedet i den tidligere Dachau-leiren.

Porten, som ble stjålet fra leiren og funnet i Bergen i desember i fjor, betegnes som den første av flere omfattende «raid» mot minnesmerket.

Porten er en rekonstruksjon fra 1965 av den opprinnelige porten fra inngangen til Dachau, og erstattet originalen som forsvant etter krigen. Gjerningsmennene er fortsatt ukjente og norsk politi avsluttet etterforskningen av tyveriet uten spor av fingeravtrykk eller DNA.

Da et lignende skilt ble stjålet fra Auschwitz i 2009, fant politiet ut at det var lederen av en nynazistgruppe fra Sverige, Anders Høgstrøm, som sto bak tyveriet.

Dachau-leiren ligger utenfor München, og var den første konsentrasjonsleiren oppført av Nazistene. Rundt 41.500 jøder, homofile, rom, kristne aktivister og andre dissenter ble drept i leiren under andre verdenskrig.