Syrias opposisjon sier ja til fredssamtaler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen i Syria er villig til å gjenoppta fredssamtalene med Assad-regimet uten forbehold, opplyser Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault. Diplomatkilder reiser tvil om dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må få fastslått vilkårene for en genuin politisk overgang. Forhandlingene må gjenopptas på et klart grunnlag innenfor rammen av FN-resolusjonen, sier Ayrault, med henvisning til FNs såkalte veikart for å få slutt på den fem år lange borgerkrigen i Syria.

Den syriske opposisjonen har tidligere krevd Assads avgang som en forutsetning for å forhandle med det syriske regimet, men er ifølge Ayrault nå villig til å forhandle selv om han inntil videre blir sittende.

Ayrault sa dette etter at USAs utenriksminister John Kerry og europeiske og arabiske utsendinger møtte den syriske opposisjonen til samtaler i Paris lørdag.

Les også: Russland hevder Syria tar pause i Aleppo-angrepene

– Krigsforbrytelser

Kerry anklager samtidig Assad-regimet for forbrytelser mot menneskeheten og viser til bombingen av de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regimets vilkårlige bombing strider mot loven og er i mange tilfeller forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, sier Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren oppfordrer Assads fremste internasjonale støttespiller Russland til å «gjøre sitt ytterste for å få slutt på dette».

Kerry kommenterte ikke Ayraults uttalelse om at opposisjonen i Syria nå sier ja til betingelsesløse forhandlinger med regimet til president Bashar al-Assad.

Representanter for den syriske opposisjonen har ikke kommentert Ayraults uttalelse, men diplomatkilder i Paris reiser tvil om den franske utenriksministerens påstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kildene holder opposisjonen fast ved kravet om et politisk maktskifte før de vil sette seg ved forhandlingsbordet med representanter for regimet.

Les også: USA sender flere spesialsoldater til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiden er inne

Gjentatte forsøk på å få i stand fredsforhandlinger mellom opposisjonen og Assad-regimet har brutt sammen, det siste i april i år. FNs Syria-utsending Staffan de Mistura understreket før helga at tida nå er inne for å gjøre et nytt forsøk.

– Tiden er inne til å se om det er mulig å gjenoppta de politiske diskusjonene, sa han etter et lukket møte i FNs sikkerhetsråd.

De Mistura understreket at nye samtaler bare er mulig dersom den syriske regjeringen er innstilt på en reell diskusjon om vilkår for å avslutte konflikten, og dersom opposisjonen ikke «nekter å delta».

Over 300.000 mennesker er drept siden den væpnede konflikten startet i 2011. Over halve befolkningen er fordrevet, og millioner er på flukt.