– Sørsudanske styrker angrep sivile uten at FN reagerte

Foto: Jason Patinkin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen FN-soldater rykket ut da sørsudanske soldater skjøt en lokal journalist, tvang en gruppe utlendinger til å se på drapet og voldtok flere utenlandske kvinner tidligere i sommer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kvinnelig hjelpearbeider fikk to valg mens hun hadde et automatgevær rettet mot seg:

«Enten har du sex med meg, eller vi lar alle mennene her voldta deg, og deretter skyter vi deg i hodet».

Mot slutten av kvelden var hun blitt voldtatt av 15 sørsudanske soldater, alle støttespillere av president Salva Kiir, ifølge kvinnens egen beretning.

Angrepet på hotellkomplekset Terrain i hovedstaden Juba varte i timevis. FNs fredsbevarende styrke befant seg bare halvannen kilometer unna, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP, som har intervjuet åtte av de overlevende.

Tre av dem ble voldtatt, de fem andre sier de ble slått, og én ble skutt. De fleste ønsker å være anonyme for sin egen sikkerhets skyld og for å beskytte organisasjonene de jobber for.

Blant de voldtatte var det både utenlandske og sørsudanske hjelpearbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nektet å dra

En amerikaner ble slått, og det ble skutt like ved beina og hodet hans, før han ble bedt om å dra. Han reiste til en FN-leir like ved og ba om hjelp fra tre ulike FN-bataljoner.

– Alle nektet å dra. Etiopia, Kina og Nepal. Alle nektet å dra, sier han.

Helt fra angrepet startet, hadde folk på hotellet sendt eposter, tekstmeldinger og Facebook-meldinger med bønn om hjelp.

Angrepet, som skjedde den 11. juli, var ett av flere mot sivile etter at det få dager tidligere brøt ut sammenstøt mellom regjeringssoldater og tilhengere av visepresident Riek Machar i Juba. Men det skjedde idet mange trodde det verste var over og hadde begynt å bevege seg ute igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA ber FN sende 4.000 soldater til Sør-Sudan

Sikkerhetsrådet vurderer reise til Sør-Sudan

Brende etterspør økt innsats i Sør-Sudan

Drepte journalist

De sørsudanske journalisten som ble drept, John Gatluak, ble dratt fram foran en gruppe utlendinger som ble tvunget til å stå i en halvsirkel. På grunn av et stammemerke kunne soldatene se at han tilhørte samme folkegruppe som visepresident Machar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En soldat ropte «nuer», og så skjøt de ham i hodet, opplyser Gian Libot, en filippinsk statsborger, til AP.

Libot husker at en av soldatene anklaget utlendingene for å ha ødelagt landet og for å hjelpe opprørerne.

– Han uttrykte helt klart hat mot USA, sier Libot.

En talsmann for hæren, Lul Ruai, avviser ikke at angrepet på hotellet fant sted, men han mener det er for tidlig å konkludere med at hæren var ansvarlig.

– Alle er bevæpnet, og alle har tilgang til uniformer, sier han.

I en rapport som hotellets eier har laget på forespørsel fra Ruai, og som AP har fått tilgang til, konkluderes det med at minst fem kvinner ble voldtatt, torturert, utsatt for liksom-henrettelser, slag og plyndring.

Forsterket mandat

Fredag vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som åpner for at FN-styrken i Sør-Sudan skal utvides med 4.000 soldater med et mer offensivt mandat. I dag består styrken av 12.000 soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Sudans president Salva Kiir sier han ikke er imot planen, men han understreker at den gjør ham svært bekymret. Under åpningen av nasjonalforsamlingen i Juba mandag sa han at det trengs både mer tid og flere forhandlinger før en slik styrke kan utplasseres.

– Vi må engasjere oss i en samtale og utveksle ideer om hva som er den beste veien framover før vi blir presentert for en ferdig plan fra utenforstående, sa Kiir.