Styrer droner med tankekraft

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av elektroder har forskere i USA klart å oversette tanker til bevegelsesmønstre hos droner. – Én person kan enkelt styre hundre droner samtidig, hevder hovedforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høres veldig ut som science fiction, men det er helt sant. Forskere ved University of Arizona i USA har funnet en måte å styre et stort antall droner utelukkende ved hjelp av tankekraft.

Det teknologiske gjennombruddet ble gjort mulig gjennom å plassere en hette med 128 elektroder på hodene til forsøkspersonene. Deretter kunne de ved hjelp av hjerneaktivitet bestemme ting som formasjonsvalg og avstand mellom hver drone.

Les også: Lamme Ian (23) beveget hånda ved tankekraft

Nåværende metoder upraktiske

Hovedforsker for prosjektet, Panagiotis Artemiadis, har jobbet med teknnologien siden han tok doktorgraden i 2009. Han mener tidligere styringsmetoder som joysticks er upraktiske siden de kun tillater føreren å styre én drone om gangen.

– Du kan ikke beordre dem til å gjøre en kollektiv handling. Dersom du vil ha dem til å sverme og forsvare ett bestemt område, må du gi individuelle ordre til hver drone, sier Artemiadis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få dronene til å bevege på seg, følger føreren med på en skjerm mens han tenker og ser for seg hva de skal gjøre. Tretthet og sult spiller inn på hvor effektivt man klarer å styre dronene.

– Gjennom forsøk har vi sett at tankekontrollen ikke fungerer like godt dersom det nærmer seg lunsjtid og det eneste du kan tenke på er pizza. Førerne må være konsentrerte og klare i hodet, sier Panagiotis

Les også: Vil fremstille selvbyggende droner i laboratorium

Mange bruksområder

Forskningen har blitt muliggjort av et stipend fra USAs forsvarsdepartement på 860 tusen dollar. Dermed er bruksområdene for teknologien hovedsakelig militære.

Men Panagiotis mener det finnes bruksområder også utenom de rent militære.

– Se for deg en situasjon hvor du må gi førstehjelp, men legemidlene befinner seg langt unna. Da kan du sende droner for å hente det du trenger i stedet for å forlate den pleietrengende, sier han.