Tysk politi ser «åpenbar forbindelse» til Breivik

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk politi tror at den 18 år gamle gjerningsmannen i München var inspirert av Anders Behring Breivik og massakren på Utøya for fem år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbindelsen er åpenbar, sa politisjefen i München, Hubertus Andrä, under en pressekonferanse lørdag.

Han viste blant annet til at angrepet i München, der en 18 år gammel tysk-iraner skjøt og drepte ni mennesker før han tok sitt eget liv, fant sted på femårsdagen for Utøya-massakren der Anders Behring Breivik drepte 69 mennesker.

Ifølge Andrä viste en ransaking av 18-åringens hjem at han var svært opptatt av skolemassakrer og andre masseskytinger, og at han derfor også kan ha studert Utøya-massakren.

Under lørdagens pressekonferanse kom det imidlertid ikke fram at tysk politi har funnet konkrete beviser for at 18-åringen hadde latt seg inspirert av Breivik.

– Interesse for masseskytinger

Tysk politi slår samtidig fast at det ikke er noe som tyder på at han kan knyttes til islamistiske ekstremistgrupper som IS.

– For det første finnes det ingen indikasjoner i den foreløpige etterforskningen som tyder på at flere står bak angrepet, annet enn angriperen selv. Fra vårt synspunkt er det klart at vi har å gjøre med en enslig angriper, sa politisjef Hubertus Andrä på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag morgen ransaket politiet hjemme der 18-åringen bodde.

– Hans leilighet, eller rommet der hadde bodde, er gjennomsøkt. På bakgrunn av dette er det ingen ting som typer på at han hadde tilknytning til IS. Dokumenter som ble funnet viser derimot flere avisartikler om masseskytinger som han har hatt interesse for, sa politisjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kjent for politiet

Den 18 år gamle gjerningsmannen ble født og vokste opp i München, og han hadde ikke vært i kontakt med politiet tidligere.

Tre av ofrene hans var kosovoalbanere, opplyste politiet lørdag.

Fem av de drepte var under 18 år gamle, tre andre var i alderen 18 til 21 år mens det siste offeret var en 45 år gammel kvinne.

Gule advarer

Terrorforsker Lars Gule mener mediene bør være forsiktige med å se forbindelser mellom gjerningsmannen i München og Anders Behring Breiviks massakre på Utøya for fem år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi risikerer at en del påstander på dette tidspunktet i etterforskningen blir mer entydig enn det er grunnlag for, sier Gule til NTB.

Tysk politi tror at den 18 år gamle gjerningsmannen i München kan ha vært inspirert av Anders Behring Breivik og massakren på Utøya for fem år siden, opplyser politisjefen i München, Hubertus Andrä, under en pressekonferanse lørdag.

Men det er foreløpig ikke kjent om politiet har konkrete bevis for dette, selv om det ble funnet litteratur om masseskytinger hjemme hos ham.

Tysk politi slår derimot fast at det ikke er noe som tyder på at han kan knyttes til islamistiske ekstremistgrupper som IS.

– Informasjonen som kommer fram om at han var inspirert av 22. juli-hendelsene passer med bildet av en sint mann, som gjennomfører et spektakulært selvmord, forklarer Gule, som mener hendelsen ser ut til å være planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å utføre en slik handling på datoen 22. juli kan være et bevisst valg for å skape ekstra oppmerksomhet. Men det kan også være at datoen er tilfeldig, mener han.

– I stor grad er det trolig snakk om hevn. Det kommer fram i dialogen mellom vitner og drapsmannen.

Les også:

– På grunn av folk som dere har jeg blitt mobbet i syv år

Tysk politi stormet gjerningsmannens bolig

Politiet i München takker alle som hjalp til

Ni drept etter skyting i München