Britiske medier: Khan valgt til ordfører i London

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sadiq Khan har vunnet ordførervalget i London, ifølge Sky News og Daily Telegraph.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er ikke offisielt bekreftet, men begge mediene melder fredag kveld at Khan har gått av med seieren.

Labour-leder Jeremy Corbyn gratulerte Khan kort tid senere med seieren i den britiske hovedstaden.

Den 45 år gamle Labour-politikeren blir Londons første muslimske ordfører. Meningsmålingene i forkant av valget ga Khan en ledelse på 12-14 prosent foran hovedutfordreren Zac Goldsmith.

Khan har så langt fått 44,2 prosent av stemmene fra velgerne som har satt ham som førstevalg, mens Goldsmith har fått 35 prosent, viser BBCs opptelling. Andrevalg-stemmene blir nå talt opp, og Khan ventes å passere grensen på over 50 prosent når disse stemmene er lagt til.

– Kulturen er «kronjuvelene»

Boligkrisen har vært blant de viktigste temaene i Londons ordførervalg. Sadiq Khan har også sagt at han vil gjøre London døgnåpen og mer tiltrekkende for turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kulturen vår er «kronjuvelene» våre. Derfor vil jeg sørge for at vi får markedsført kulturen vår bedre utenlands, sa han til NTB noen få dager før valget.

Khan, som er sønn av en bussjåfør fra Pakistan, overtar etter Boris Johnson fra De konservative som har vært ordfører siden 2008.

Religion

London er en av byene i verden med størst etnisk mangfold, og over 1 million av de 8,6 millioner innbyggerne er muslimer.

Mange londonere har imidlertid vært opptatt av helt andre ting enn religion i ordførervalget.

– Muslim eller ikke muslim, det spiller ingen rolle for samfunnet, sa Koyruz Zoman (57), som selv bekjenner seg til islam og jobber som kokk i bydelen Whitechapel, til AFP i forkant av valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uansett hvem som blir valgt, vil vi at han holder det han har lovet, sa Zoman.

Ekstremisme

Religion og ekstremisme har imidlertid spilt en rolle i valgkampen. Khan, som tidligere har jobbet som menneskerettsadvokat, talte ved flere anledninger på 2000-tallet på konferanser hvor også muslimske ekstremister var til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette fikk både hovedutfordreren Goldsmith og Storbritannias statsminister David Cameron til å stille spørsmål ved Khans dømmekraft. Goldsmith har hevdet at rivalen er uskikket til å være ordfører.

Selv har 45-åringen erkjent at han som menneskerettsadvokat hadde kontakt med noen «temmelig ubehagelige typer». Han har beklaget at han kan ha gitt inntrykk av å støtte ekstremisme – og understreket at han avskyr ekstremistiske holdninger.