Religiøs leder: – Verden går rett til helvete

Søndag innledet 300 millioner ortodokse kristne påsken. Her den øverste lederen for den russiskortodokse kirken, patriark Kirill av Moskva og Russland.
Søndag innledet 300 millioner ortodokse kristne påsken. Her den øverste lederen for den russiskortodokse kirken, patriark Kirill av Moskva og Russland. Foto: Kirill Kudryavtsev / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med starten av den ortodokse kristne feiring av påsken, er ikke den øverste lederen for den russiskortodokse kirken nådig i kritikken mot vesten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verden går rett til helvete, sier patriark Kirill i et lengre intervju med den russiske TV-stasjonen NTV søndag 1. mai.

Aftenposten var først i Norge med å omtale intervjuet.

– Jeg vet ikke hvordan dette vil bli oppfattet, men som prest må jeg være ærlig om hva jeg tenker, fortsetter patriark Kirill av Moskva og Russland og begrunner det med å vise til «farene som truer den moderne sivilisasjonen».

Blant de mektigste

Russlands president Vladimir Putin (t.h) og patriark Kirill av Moskva og Russland, er blant de mektigste i Russland. Foto: Kirill Kudryavtsev / Afp
Russlands president Vladimir Putin (t.h) og patriark Kirill av Moskva og Russland, er blant de mektigste i Russland. Foto: Kirill Kudryavtsev / Afp

Patriarken regnes som en av de mektigste i Russland etter president Vladimir Putin, og den russiskortodokse kirken har et nært samarbeid med Putins regjering.

– Hvis du ødelegger det moralske fundamentet til en person, ødelegger hans indre live, så stopper mennesket å være et menneske, sa patriarken som er sterkt kritisk til Europas humanisme og dyrking av mennesket.

Legger skylden på de homofiles rettigheter

Et av de viktigste argumentene til patriarken er Europas oppløsning av de homofiles rettigheter. I tillegg jobber den russiskortodokse kirken for å samle inn en million underskrifter mot abort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det moralske og verdimessige grunnlaget for livet i Europa blir endret, hva vil det føre til for den europeiske sivilisasjonen? Samtidig kommer strømmen av flyktninger som har en fremmed religion og kultur, sa Kirill.

I januar dro patriarken frem de homofiles økende rettigheter som en årsak til fremveksten av IS, skriver Aftenposten.

Les saken: Den russiske kirken ber Pussy Riot angre

I februar møtte pave Frans den russiske patriarken, det var det første møtet mellom de to kristne kirkenes overhoder.

Forholdet mellom øst- og vestkirken var iskaldt i flere århundrer etter splittelsen i 1054.

Les saken: Historisk møte på Cuba