Syltynt håp om fred i Sør-Sudan

Sør-Sudans opprørsleder Riek Marchar er blitt gjeninnsatt som landets visepresident, drøyt to år etter at maktkampen mellom ham og president Salva Kiir eksploderte i en ekstremt voldelig konflikt.
Sør-Sudans opprørsleder Riek Marchar er blitt gjeninnsatt som landets visepresident, drøyt to år etter at maktkampen mellom ham og president Salva Kiir eksploderte i en ekstremt voldelig konflikt. Foto: Goran Tomasevic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i at Sør-Sudans rivaliserende ledere tilsynelatende har sluttet fred, blir det trolig ikke slutt på krigshandlingene i landet, advarer observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Salva Kiir utnevnte torsdag sin erkerival og tidligere visepresident Riek Machar til Sør-Sudans visepresident på ny, drøyt to år etter at en maktkamp mellom de to eksploderte i en blodig og ekstremt voldelig konflikt.

De to tilhører hver sin folkegruppe, dinkaene og nuerene, som har lange tradisjoner for å ligge i strid med hverandre.

Les også: HRW: Massiv bruk av barnesoldater i Sør-Sudan

Slåss lokalt

Men selv om Kiir og Machar har gitt hverandre hånden, i tråd med fredsavtalen som ble undertegnet i august i fjor, betyr ikke dette fred på bakken, advarer analytikere.

Casie Copeland fra tankesmia International Crisis Group peker på at det har skjedd en oppsplitting blant både opprørene og regjeringshæren i mindre grupper som slåss mot hverandre.

– Volden kan ta form av en mangefasettert krig med konflikter lokalt, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsavtalen er også regnet for å være svært skjør, ikke minst fordi Kiir har gjort sitt beste for å undergrave prinsippet om maktdeling gjennom å tredoble tallet på delstater.

Les også: Rapport: – Krigsfanger tvunget til kannibalisme i Sør-Sudan

Forbyr hjelpearbeidere

I tillegg undertegnet Kiir en kontroversiell lov torsdag som begrenser tallet på hjelpearbeidere som får jobbe i Sør-Sudan, der hjelpeorganisasjoner har anslått at opptil 40.000 kan lide sultedøden i nær framtid på grunn av krig, tørke og påfølgende matmangel.

Trolig er titusenvis av mennesker drept, mens over 2 millioner er drevet på flukt siden krigen brøt ut i desember 2013.

Les også: FN: Sørsudanske barn kastrert, voldtatt og drept