– Syria-enighet legger til rette for Aleppos fall

Syriske gutter løper forbi et hull i bakken etter luftangrep utført av syriske eller russiske krigsfly i det opprørskontrollerte nabolaget al-Sakhour i Aleppo nord i Syria mandag denne uka. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
Syriske gutter løper forbi et hull i bakken etter luftangrep utført av syriske eller russiske krigsfly i det opprørskontrollerte nabolaget al-Sakhour i Aleppo nord i Syria mandag denne uka. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormaktenes avtale om å jobbe for en stans i kamphandlingene legger opp til at regimet gjenerobrer Aleppo, men er helt avgjørende for fremgang i Genève-samtalene, mener Midtøsten-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cecilie Hellestveit omtaler München-avtalen, der Russland og USA ble enige om å presse fram en våpenhvile om en uke, som et viktig fremskritt for mulighetene til et diplomatisk gjennombrudd.

Hun sier USA og Russland den neste uken skal presse aktørene på bakken til å samarbeide for å få en stans i bombeangrep og få levert humanitær hjelp til beleirede områder som vil forbedre situasjonen for menneskene inne i Syria.

– Hvis de klarer det, skaper man en form for innledende tillitsbygging mellom partene, og man viser syrerne at det finnes aktører som har evne til å presse gjennom krav om stans i beleiring og krigshandlinger. Det er en helt nødvendig forutsetning for å få syriske parter til å sette seg ved forhandlingsbordet, sier Hellestveit til NTB.

Hun påpeker at når det legges opp til en våpenstillstand innen en uke, betyr det at USA er innforstått med Aleppos forestående fall.

– Spørsmålet er ikke om Assad kriger intenst rundt Aleppo i en uke til, men om krigføringen stanses i andre deler av Syria, sier seniorrådgiveren ved International Law and Policy Institute (ILPI).