Væpnet irsk gruppe påtar seg skylden for drap

Én person ble drept da det brøt ut skyting på et hotell i Dublin under en innveiing før et boksestevne fredag. Vi gjør oppmerksom på sterke inntrykk i videoen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den irske væpnede gruppen Continuity IRA påtar seg skylden for et drap på et hotell i Dublin før helgen, ifølge en uttalelse til BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann som sier han representerer ledelsen i gruppa, hevder overfor den britiske kringkasteren at medlemmer av Continuity IRA sto bak drapet.

Tre gjerningsmenn væpnet med Kalasjnikov-rifler åpnet ild i vestibylen til Regency Hotel nord i Dublin fredag. De hadde klær og utstyr som minnet om politiets spesialstyrker.

Mannen som har kontaktet BBC, hevder at drapsofferet var involvert i drapet på et medlem av en annen væpnet gruppe, Real IRA, for fire år siden. Bakgrunnen for dette drapet skal ha vært en konflikt mellom medlemmer av Real IRA og en kriminell gruppe.

Bakgrunn: Én person drept i hotellangrep i Dublin

Nå har Continuity IRA planlagt flere angrep på «narkotikalangere og kriminelle», hevder talsmannen for gruppa.

– Continuity IRA vil utføre flere militære operasjoner, sier han til BBC.

Verken Continuity IRA eller Real IRA har godtatt våpenhvilen i Nord-Irland. Begge gruppene ønsker å løsrive Nord-Irland fra Storbritannia og innlemme området i Irland.

Angrepet på Regency Hotel før helgen skjedde idet to boksere var på hotellet for innveiing. Mange boksefans var til stede, og to personer ble alvorlig såret da gjerningsmennene åpnet ild.

IRA:

* Den irske republikanske hær, IRA: En katolsk-republikansk militant bevegelse som kjempet for et forent Irland.

* Opprettet som partisanhær i 1916.

* Splittet etter at The Troubles, urolighetene i Nord-Irland startet i 1969. Den moderate delen Det offisielle IRA, inngikk våpenhvile med britene i 1972, mens Det provisoriske IRA, vanligvis kjent som IRA, fortsatte sin væpnede kamp mot britene fram til 2005.

* Sinn Fein, som i dag er det største partiet i Nord-Irland på katolsk, republikansk side, ble regnet som IRAs politisk fløy.

* Utbrytergruppene Continuity IRA (aktiv siden 1994) og Real IRA (dannet 1997) har fortsatt sine aksjoner etter 2005. Begge gruppene har også blitt knyttet til kriminell virksomhet, som narkotikahandel, ran og smugling.