FNs sikkerhetsråd vil fordømme Nord-Koreas rakettoppskyting

Se video av oppskytingen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På krisemøtet søndag slo et samlet sikkerhetsråd fast at oppskytingen er et brudd på fire FN-resolusjoner. Det betyr at også Kina, som er det nordkoreanske regimets eneste allierte, står bak uttalelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er enighet om å fordømme den slags brudd på sanksjoner, sier Venezuelas ambassadør til FN, Rafael Ramirez. Venezuela har det rullerende formannskapet i FNs sikkerhetsråd.

– Vi forsikrer at Sikkerhetsrådet ser til at det blir alvorlige følger for Nord-Korea, legger USAs FN-ambassadør Samantha Power til. Hun mener rådet raskt må vedta en resolusjon som inkluderer tiltak Kim Jong-un ikke forventer.

Reaksjon: USA og Sør-Korea diskuterer rakettutplassering

Rådet gjentok samtidig at det har til hensikt å komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar.

Internasjonal fordømmelse

Kort tid etter oppskytingen ble kjent kom NATO, USA, Japan, Russland, Storbritannia og Frankrike med uttalelser som fordømte oppskytingen.

Også Norge fordømmer Nord-Koreas rakettoppskytning på det sterkeste.

– Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette handlinger som truer den regionale stabiliteten, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier Nord-Koreas atomtester klart strider med en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om å stanse omstridte våpenprogrammer.

– Uakseptabel

Japans statsminister Shinzo Abe kaller oppskytingen «fullstendig uakseptabel», mens det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse sier at Storbritannia «vil samarbeide med allierte og andre partnere for å sikre et sterkt svar dersom regimet i Pyongyang fortsetter å bryte FNs resolusjoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina på sin side nøyer seg med å «beklage» det nordkoreanske regimets rakettoppskyting og oppfordrer samtidig alle parter til å roe seg ned og hindre en eskalering av situasjonen.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Vil utplassere rakettsystem

Søndag kunngjorde sørkoreanske myndigheter at Sør-Korea og USA skal begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har blitt oppnådd enighet om å innlede formelle samtaler om muligheten for utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea som en del av innsatsen for å styrke det amerikansk-koreanske rakettforsvaret, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Les også: – Nord-Korea kan ha testet deler av hydrogenbombe

Kina er svært kritisk til ideen om å utplassere et amerikansk rakettforsvarssystem i regionen, men den sørkoreanske talsmannen understreker at systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

Sanksjoner i ti år

Oppskytingen kommer en måned etter landets atomprøvesprengning som Nord-Koreas myndigheter hevdet var testing av en hydrogenbombe.

Eksperter mente imidlertid at trykket var av samme størrelse som da regimet testet en atombombe i 2013.

Les også: Kim Jong-un vil utvide Nord-Koreas atomarsenal

Nord-Korea har vært under sanksjoner fra FN siden landets første atomprøvesprengning i 2006. Etter en ny prøvesprengning i 2013 ble det innført ytterligere innstramminger, som blant annet innebærer et forbud mot import og eksport av visse former for utstyr og teknologi.

Les også: – Nord-Korea har ingen sjanse mot USA