Trump tapte i Iowa

Se Donald Trump gratulere Ted Cruz med seieren i Iowa i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump ble slått av kristenkonservative Ted Cruz, mens Marco Rubio tok en overraskende sterk tredjeplass på Republikanernes nominasjonsmøter i Iowa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gud være æret! sa Cruz i sin tale etter at seieren var et faktum.

– Denne kvelden er en seier for de konservative i Iowa og i hele dette flotte landet, framholdt senatoren fra Texas som fikk 28 prosent av stemmene.

Eiendomsmagnat og milliardær Donald Trump fikk 24 prosent og synes dermed ikke like uovervinnelig som før. Selv hevdet han det var en ære å komme på andreplass.

Bare 1 prosentpoeng bak Trump kom Marco Rubio (44), og han kan nå ha etablert seg som den fremste av Republikanernes mer moderate kandidater.

– Rubio blir trolig president

Rubios sterke tredjeplass framholdes av flere analytikere som den største overraskelsen fra mandagens valgmøter i Iowa. Aftenposten-kommentator og forfatter Frank Rossavik mener hans resultat også kan vise seg å bli det viktigste.

– Av de tre er det han som regnes for å være den mest valgbare kandidaten, den som kan slå Hillary Clinton. Jeg tipper dette blir begynnelsen på en seiersmarsj for Rubio, sier Rossavik til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror Republikanerne etter hvert vil forstå at Trump er for rølpete, og at Cruz befinner seg for langt ute på høyresiden.

I en kommentar i Aftenposten skriver Rossavik at Rubio mest sannsynlig vil slå både de andre republikanske kandidatene og demokraten Hillary Clinton – og dermed bli USAs neste president.

Les også: Fox News: Trump krevde 5 millioner dollar for å stille i debatt

Bedre enn målingene

Selv om meningsmålingene i forkant av valgmøtene tydet på Trump-seier, tvilte mange på om de var til å stole på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minerva-kommentator og USA-kjenner Jan Arild Snoen skrev før møtene at magefølelsen hans tilsa seier for Cruz.

– Det var flere som mistenkte at han kom til å gjøre det bedre enn målingene fordi han er bedre organisert og at det ville skaffe flere stemmer. Trump gjorde det derimot vesentlig dårligere enn målingene, men det er heller ikke overraskende, sier Snoen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mot slutten så vi også at Rubio var på vei opp, men det gikk enda bedre enn det så ut til. Det ser nå ganske klart ut til at dette er et «three horse race», en kamp mellom tre kandidater, legger han til.

Se video av overraskelsesmannanen Rubio: – Vi kan slå hvem som helst

Huckabee ute

Idet resultatene fra Iowa begynte å bli klare, sa Mike Huckabee at han trekker seg fra Republikanernes nominasjonskamp, noe som ikke overrasker Snoen.

Huckabee fikk mindre enn 2 prosents oppslutning i Iowa og er i tillegg en kandidat som politisk ligger nært opptil Trump. Men Snoen tror ikke at mange andre av de republikanske kandidatene med lav oppslutning vil trekke seg riktig ennå.

USA-kjenneren mener den viktigste fortellingen fra Iowa befinner seg i toppen av resultatlisten, nærmere bestemt nest øverst.

– Den store storyen er jo at Trump ikke vant. Nå er han offisielt en taper, så får vi se hvordan han spinner det, sier Snoen, som minner om at eiendomsmagnaten har mye å gå på foran nominasjonsvalget i New Hampshire tirsdag om en uke.

Les også:

Trump og Cruz barket sammen i TV-debatt

Demokratene delte Iowa på midten

Se video: Sanders fornøyd etter uavgjort mot Hillary Clinton