USA vurderer ny militærintervensjon i Libya

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vurderer på nytt å intervenere militært i Libya og får trolig Storbritannia, Frankrike og Italia med på laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer militære muligheter, en rekke muligheter slik situasjonen i Libya nå utvikler seg, sier Pentagon-talsmannen Peter Cook.

Han viser til at den ytterliggående islamistgruppa IS er i ferd med å feste grepet i Libya, noe USA ser på med «stor bekymring».

– Vi ønsker å være forberedt. Forsvarsdepartementet ønsker alltid å være forberedt, i tilfelle IS i Libya blir en større trussel enn i dag, sier han.

Samarbeider tett

Italias forsvarsminister Roberta Pinotti bekrefter at de vurderer å slutte opp om en USA-ledet militærintervensjon i Libya, dersom den fastlåste situasjonen i landet ikke endrer seg i løpet av våren.

– Den siste måneden har vi arbeidet tett sammen med amerikanerne, britene og franskmennene, sier Pinotti til avisen Corriere della Sera.

Pinotti understreker at det bare er aktuelt å intervenere militært på invitasjon fra libyske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke fôre jihadistpropagandaen, som kommer til å framstille enhver intervensjon som en vestlig invasjon, sier Pinotti.

Les også: – Verre i Libya nå enn under Gaddaffi

Kaos og anarki

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.

En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper inntok hovedstaden Tripoli i august 2013 og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet.

I begynnelse av januar ble det undertegnet en fredsavtale i FN-regi, og deretter opprettet en samlingsregjering som verken opprørerne i Tripoli eller den internasjonalt anerkjente nasjonalforsamlingen i Tobruk anerkjenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Angriper oljelagre

I ly av kaoset har militante islamister som har sverget troskap til IS, styrket sitt grep i Libya. USA anslår nå at det er minst 3.000 IS-krigere i landet.

IS erobret byen Sirte i juni i fjor og har de siste ukene angrepet oljeinstallasjoner langs kysten. Store oljetanker er påtent og rørledninger er sabotert.

USA medga i desember at de hadde sendt spesialstyrker til Libya, men at disse ble kastet ut kort tid etter at de forsøkte å etablere kontakt med det som ble ansett for å være USA-vennlige opprørere.

Måneden før ble den lokale IS-lederen Abu Nabil, også kjent som Wissam Najm Abd Zayd al-Zubaydi drept i et amerikansk flyangrep.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Utviklingen i Libya:

* Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

* Gaddafi, som hadde hatt makten i over 40 år, ble tatt til fange og drept av opprørerne.

* En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.

* Den internasjonalt anerkjent regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og har siden hatt tilhold i Tobruk øst i landet.

* En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

* I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet.

* Som ledd i en FN-støttet fredsplan vedtatt i desember ble det opprettet et presidentråd med base i Tunisia. Rådet presenterte tidligere denne måneden en ny samlingsregjering, men ingen av nasjonalforsamlingene anerkjenner denne.