Flertall av flyktninger jobber for lite til å få opphold

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte i romjulen innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte i romjulen innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) krav om å være selvforsørget gjør at de fleste flyktninger i Norge ikke kan søke om permanent opphold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under halvparten av flyktningene i Norge oppfyller Listhaugs krav om å være selvforsørget, skriver Klassekampen.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug varslet tirsdag at det vil bli stilt krav om at flyktninger må ha vært i jobb og vært selvforsørget i mer enn tre år før de kan søke om permanent opphold i Norge.

Det blir først mulig å søke permanent opphold etter minst fem år i landet.

Under halvparten

Bare 42 prosent av syrerne som har vært i Norge i fem år, er sysselsatt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Av syrere som har vært i landet i mer enn fem år, har halvparten en eller annen form for jobb.

Les også: Solberg ber nordmenn gi flyktninger en sjanse

Men andelen som oppfyller kravet om selvforsørging, er langt lavere enn andelen som har jobb, fordi tallene fra SSB inkluderer alle som har en jobb, uavhengig av hvor lite man jobber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regner med flertall

Listhaug vil sette grensen for «selvforsørget» ved cirka 300.000 kroner i året i lønn. I alt er det 188.000 mennesker i Norge med flyktningbakgrunn. Bare halvparten er sysselsatt i en eller annen form.

Les også: 3.770 døde i forsøk på å ta seg over Middelhavet

Arbeiderpartiet har signalisert at de er positive til hovedtrekkene i forslagene. Regjeringen kan derfor regne med flertall på Stortinget for innstramningene. (©NTB)