– Norge inkludert i planer om EU-grensevakt

Europas yttergrenser har vist seg ikke å fungere i migrasjonskrisen, og EU-systemet jobber nå ifølge flere medier med et forslag om en felleseuropeisk grense- og kystvakt.
Europas yttergrenser har vist seg ikke å fungere i migrasjonskrisen, og EU-systemet jobber nå ifølge flere medier med et forslag om en felleseuropeisk grense- og kystvakt. Foto: Yannis Behrakis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-systemet legger planer for en egen grense- og kystvakt. Som ifølge to aviser også vil gjelde for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær en million migranter og flyktninger har tatt seg til Europa i år. Schengen-samarbeidet knaker i sammenføyningene, og yttergrensene har vist seg ikke å fungere.

Derfor planlegger EU-kommisjonen neste uke å foreslå å erstatte dagens grensebyrå Frontex med en stående grense- og kystvakt, skriver avisa Financial Times. Den skal kunne brukes på oppdrag fra Brussel i tilfeller der Schengen-landene selv ikke klarer å håndtere grensekontrollen – selv om de ikke har invitert den.

Og den vil ifølge FT og avisa Wall Street Journal også kunne operere i Norge som Schengen-land.

Avventende

Norge holder seg foreløpig avventede.

– All den tid dette ikke er fremlagt, er det vanskelig å ta konkret stilling til innholdet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en epost til NTB om planene som er ventet fra Kommisjonen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På generelt grunnlag er norsk holdning at det behov for konkret handling, fremholder han om situasjonen ved yttergrensene.

– Vi er positive til en styrking av Frontex. Registrering av migranter og rask retur av dem uten beskyttelsesbehov er sentralt.

Kontroversielt

En felles grensevakt har vært oppe til diskusjon med ujevne mellomrom i EU. Tyskland og Frankrike støtter et nytt initiativ, men det er stor skepsis i andre medlemsland til å gi fra seg suverenitet over egne grenser.

Spesielt i Hellas, landet som sliter tyngst med grensekontrollen etter rundt 800.000 ankomster i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om forslaget fra EU-kommisjonen lyder som de to avisene meldte fredag, vil det vekke hard debatt.

– Det kan bli vannet ut i forhandlinger neste år mellom hovedstedene og med EU-parlamentet, skriver WSJ.

Stående styrke

Dagens Frontex koordinerer grenseinnsats, men har et svært begrenset mandat. Forslaget om en ny grensevakt kan komme til å inneholde planer om en stående styrke på inntil 2.000 personer som skal kunne mobiliseres på få dager der EU-kommisjonen mener den trengs.

En egen grense- og kystvakt er en måte å «beskytte og styrke Schengen» på, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos til FT.

Men landene skal ikke ha vetorett mot at styrken sendes til grensene deres, ifølge avisen, som kaller det den største overføringen av suverenitet siden fellesvalutaen ble opprettet.