– Russland stanser flyktninger på vei til Norge

En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. På norsk siden ble han møtt av norsk politi. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
En mann triller en liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. På norsk siden ble han møtt av norsk politi. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots. Man må ha et kjøretøy. På russisk side aksepteres sykler som kjøretøy. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske grensevakter har begynt å stanse flyktninger uten Schengen-visa på vei til Norge, ifølge den uavhengige nyhetssiden Bloger 51.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningene stanses av russiske FSB-vakter ved kontrollposten Titovka, om lag 10 mil fra norskegrensa, melder The Independent Barents Observer , som siterer den Murmansk-baserte nettsiden.

– Stengt i to dager

Ifølge tjenestemenn i Murmansk har kontrollposten i to dager vært stengt for flyktninger uten Schengen-visa. Men onsdag kom det 116 likevel asylsøkere til Storskog grensekontrollsted ved Kirkenes, det meste på én enkelt dag noen gang.

Norges eneste grensestasjon mot Russland har den siste tiden stått for en firedel av asyltrafikken til Norge.

Ikke merkbart torsdag

Østfinnmark politidistrikt kjenner ikke til den angivelige stengingen utenom gjennom mediene, og så langt ser det ikke ut som trafikken har avtatt.

– Det har kommet godt over 50 til nå i dag, forteller operatør Henning Robertsen ved politiets operasjonssentral til NTB ved 17.30-tiden torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett vil en stans ved Titovka neppe merkes umiddelbart fordi kontrollposten ligger et stykke unna grensa til Norge og det befinner seg allerede mange flyktninger og migranter i Nikel og Zapoljarny, som ligger nærmere Norge.

2.000 hittil

Hittil i år har over 2.000 asylsøkere krysset grensen fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark. Fram til september i år var det bare kommet 35 fra Russland til Finland.

Grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensen ikke kan krysses til fots. Det har ført til at asylsøkere som vil krysse det eneste grensekontrollpunktet fra Russland til Norge, bruker sykkel. En syklist defineres som kjørende og kan derfor sykle over grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UD i møte

I forrige uke holdt norske og russiske myndigheter et møte på embetsnivå, der spørsmålet om hvorfor så mange asylsøkere kommer over Storskog, ble tatt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Utenriksdepartementet belyste møtet viktige spørsmål, men uten at det ga uttømmende svar.

– Vi vil fortsette kontakten med russiske myndigheter for å få gode svar på hvorfor det kommer så mange asylsøkere over Storskog, uttalte pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i UD til NTB.

– Krever bestikkelser

Det russiske sikkerhetspolitiet, OMON, har forsterket grensekontrollen – og flere flyktninger forteller at vaktene krever bestikkelser, melder NRK.

Onsdag kveld var kanalens reporter vitne til at grensemyndighetene bare slipper en liten del av flyktningstrømmen videre til Norge. Flere har gitt opp å krysse grensa.

– De slipper meg ikke inn i Norge. Jeg har prøvd tre ganger, forteller en ung syrisk mann.

Han sier han ikke vet hvorfor han ikke slipper forbi, men antyder at penger kunne løst problemet.