Stoltenberg: Full gransking av MSF-angrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fakta skal på bordet, lover NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er satt i gang full etterforskning, som må gjennomføres på en åpen måte, sier Stoltenberg.

Minst 22 mennesker ble drept da amerikanske styrker lørdag gjennomførte luftangrep i området der Leger Uten Grenser har sykehus i Kunduz. Amerikanerne sier de svarte på afghanske styrkers ønske om luftstøtte i området.

Stoltenberg vil ikke konkludere om hendelsen, men sier granskingen skal gjøre det mulig å «se på hvordan operasjonene gjennomføres, så vi gjør alt vi kan for å unngå at noe lignende skjer igjen».

Les også: Leger Uten Grenser: – Ingenting rett­fer­dig­gjør USAs bomber

Kunduz ble åsted for harde kamper da Taliban inntok provinshovedstaden 28. september. Amerikanske fly og internasjonale styrker måtte bistå afghanerne med å gjenerobre området, selv etter at NATO har drevet opplæring av afghanske styrker i årevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt krevende, men afghanske styrker viser seg utfordringen verdig, mener Stoltenberg.

Les også: Store kon­se­kven­ser etter syke­hus­bom­bing

– Men ingen trodde det skulle bli en lett oppgave for dem, sier han og fremholder at NATO skal fortsette å støtte afghanerne gjennom trening.

Det er fortsatt ikke avklart hvor lenge opplæringsoppdraget i Afghanistan skal vare etter at NATOs kampoppdrag ble avsluttet ved årsskiftet.

Les også:

USA beklager dødelig bombing av sykehus i Afgha­ni­stan

Grusomme beretninger fra det bombede sykehuset

Harpviken: – De ansvarlige må beklage uten forbehold

MSF krever forklaring på sykehusangrepUSA innrømmer angrep i Kunduz