EU-domstolen sier nei til datautveksling med USA

Illustrasjonsfoto: Jan Haas (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Jan Haas (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs avtale med USA om utveksling av personlig informasjon fra nettbruk er ugyldig, konkluderer EU-domstolen. Godt nytt for norske forbrukere, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte trygg havn-avtalen skal sørge for at innsamling av data fra folk bosatt i Europa skjer i tråd med EUs personvernlover.

Tusenvis av selskaper, fra Facebook til flyselskaper, bruker avtalen for å overføre opplysninger.

Facebook

EU-domstolens behandling av saken var et resultat av at den østerrikske jusstudenten Maximillian Schrems (27) varslet at han vil føre saken for en irsk domstol. Schrems ønsker å ta Facebooks innsamling av informasjon om brukerne til retten.

– Schrems, som er østerriksk statsborger, har brukt Facebook siden 2008. På samme måte som for øvrige borgere som bor i EU, overføres Schrems' opplysninger til Facebook helt eller delvis fra Facebooks irske datterselskap til servere i USA der datainformasjonen behandles, skriver domstolen.

Privatliv

EU-domstolen konstaterer at EU-kommisjonens beslutning den 26. juli 2000 fratar de nasjonale tilsynsmyndighetenes muligheter til å fatte vedtak i samsvar med beskyttelse av privatliv, individuelle friheter og grunnleggende rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU-domstolen anser det slik at EU-kommisjonen ikke hadde mulighet til å innskrenke de nasjonale tilsynsmyndighetenes muligheter på den måten det er blitt gjort, skriver domstolen i dommen.

Domstolen skriver videre at avgjørelsen tirsdag får som følge at den irske tilsynsmyndigheten må utrede Schrems' anmeldelse og betale alle omkostninger for å få hans sak behandlet i rettsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Godt nytt for Norge

Dommen er godt nytt for norske forbrukere og norske selskaper, mener fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

– Det er på høy tid at det blir slått fast at trygg havn-avtalen ikke er en trygg havn for forbrukerne. Forbrukerrådet følger i spenning hva som vil erstatte dagens avtale. Våre persondata skal ikke overføres til USA eller andre land uten at vi vet at våre rettigheter er ivaretatt, sier Myrstad.

Myrstad, som også leder digitalkomiteen i den transatlantiske forbrukerorganisasjonen (TACD), mener avtalen skaper falsk trygghet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gang på gang er lover og regler blitt brutt, og gjentatte klager fra forbrukerorganisasjoner som Forbrukerrådet og vår transatlantiske paraplyorganisasjon TACD, har ikke ført frem, sier Myrstad.

Han mener trygg havn-avtalen har fungert som et smutthull for amerikanske selskaper.

– En forbedret avtale som sikrer at teknologiselskapene fra USA må følge europeiske forbruker- og personvernregler, vil styrke konkurransen. Dette vil også føre til at norske og europeiske selskaper kan få konkurrere på like vilkår, håper han.