Taliban fester grepet i område sør i Afghanistan

Afghanske sikkerhetsstyrker sjekker mopedister i Helmand-provinsen mens Taliban likevel overtar stadig større områder.
Afghanske sikkerhetsstyrker sjekker mopedister i Helmand-provinsen mens Taliban likevel overtar stadig større områder. Foto: Watan Yar / Epa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban tar kontroll over stadig større områder i den viktige Helmand-provinsen sør i Afghanistan. Mange regjeringssoldater er drept i de harde kampene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden januar har afghanske styrker mistet stadig større områder til den islamistiske bevegelsen til tross for at 32.000 soldater, 10 prosent av landets hær, er utplassert i provinsen.

De seks nordligste distriktene er nå for det meste kontrollert av Taliban, ifølge lokal kilder.

Guvernøren i Musa Qala, Mohammad Sharif Khan, flyktet for få dager siden til provinshovedstaden Lashkar Gah etter at Musa Qala falt 26. august.

Han sier at han ikke fikk noen hjelp fra regjeringen i løpet av de fem dagene opprørerne omringet byen.

Politifolk drept

– Taliban har bedre utstyr enn politiet. Vi mistet mange politifolk. I løpet av sommeren falt én eller to politiposter hver eneste uke, sier han til det tyske nyhetsbyrået DPA.

NATO-kilder og afghanske tjenestemenn mener at Taliban forsøker å etablere et strategisk hovedkvarter i de avsidesliggende områdene nord i Helmand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge analytikeren Graeme Smith i International Crisis Group forsøker de å erobre et større og sammenhengende område slik at de kan fremstå som den legitime makthaveren.

– De spiser seg inn på områder som har vært under regjeringskontroll, noe som gjør den politiske utfordringen større for dem av oss som er interessert i fred, sier Smith.

Opiumindustri

Andre eksperter understreker at det er opiumindustrien som gjør områdene spesielt attraktive for Taliban. Musa Qala regnes som et kjerneområde for landets narkotikaproduksjon.

Siden 22. august har amerikanske styrker sluppet om lag 24 bomber over Musa Qala, opplyser den amerikanske NATO-generalen Philip Breedlove.

– Sentrum og andre områder tilhører egentlig ingen av styrkene nå, mener han.

En lokal afghansk leder sier at det er vanskelig å vite hvordan situasjonen er i byen ettersom forbindelsene er kuttet og mobilnettet nede. Minst 150 personer skal være drept og 200 såret i bombeangrepene. Minst 600 familier skal være drevet på flukt. (©NTB)