Flyktninger rømmer fra politiet i Ungarn

Ungarsk politi står vakt ved et tog der flyktninger protesterer mot å bli overført til en leir for å registreres i stedet for å få reise videre til Østerrike.
Ungarsk politi står vakt ved et tog der flyktninger protesterer mot å bli overført til en leir for å registreres i stedet for å få reise videre til Østerrike. Foto: Leonhard Foeger / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens rundt tusen migranter i Ungarn har begynt å gå til Østerrike, forsøker andre å rømme fra ungarske flyktningleirer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stille tog av voksne og barn skapte trafikkaos da de la ut på vandring fra jernbanestasjonen i Budapest fredag. Målet er grensen som ligger 175 kilometer lenger vest.

– Neste stopp er Østerrike. Barna er veldig slitne, Ungarn er veldig dårlig, og vi må komme oss av gårde, sa en 23 år gammel syrer.

Noen av flyktningene satt i rullestol, andre gikk med krykker, og foreldre gikk med barn på skuldrene. Ungarsk politi fulgte med, men lot være å gripe inn.

Det gjorde de derimot da store grupper av flyktninger forsøkte å rømme fra en interneringsleir ved grensen mot Serbia. Mange ble senere brakt tilbake til leiren, mens andre havnet i sammenstøt med politiet.

Også ved togstasjonen i byen Bicske lenger nord forsøkte flyktninger å rømme fra et område hvor de var plassert av politiet. En pakistansk mann omkom da han kollapset og falt idet han prøvde å komme seg unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reiseoperatører lar nordmenn ta med nødhjelp gratis

Følte seg lurt

Migrantene og flyktningene som har begynt å gå mot Østerrike, har i flere dager oppholdt seg på jernbanestasjonen i Budapest sammen med flere tusen andre.

Etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de tok beina fatt mot motorveien til grensen.

En gruppe på rundt 500 støtte på en politisperring på motorveien, men klarte å ta seg forbi den, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen gruppe har sittet fast på et tog i Bicske som de håpet skulle kjøre dem til Østerrike. Da toget stanset i byen fire mil vest for Budapest torsdag, nektet de å forlate det og bli med til politiets interneringsleir.

Mange av flyktningene hamret med nevene mot vinduene og ropte at de ikke ville til leirene, og fotografer sto rundt da tungt væpnet politi forsøkte å fjerne en liten familie med et spedbarn som hadde lagt seg i skinnegangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag klarte flere hundre å rømme fra toget, mens andre til slutt forlot vognene frivillig under oppsyn av politiet.

Les også: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Strengere straffer

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene nekter å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok fredag en strafferamme på tre års fengsel for folk som klatrer over det ny piggtrådgjerdet langs grensen mot Serbia. I tillegg ble det opprettet en «transittsone» langs grensen hvor asylsøkere kan holdes internert mens asylsøknadene deres behandles.

Ungarns statsminister Viktor Orbán sa i et radiointervju fredag at landet ikke vil myke opp flyktningpolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, hevdet han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Orban: – Det blir en ny tidsregning for migranter fra 15.september

Skammer seg over Orban

Statsministeren har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.

Les også: Orban: Vi kan bli minoritet på vårt eget kontinent