Familien til druknet gutt ville til Canada

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren til de to små syriske guttene som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, forteller at han gjorde alt han kunne for å holde fast i dem, men at de gled ut av hendene hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger fra Syria:

4.088.078 syriske flyktninger befinner seg i nærområdene til Syra. Dette inkluderer:

  • 1.938.999 i Tyrkia, der tyrkiske myndigheter står for registreringen.
  • 1.113.941 i Libanon
  • 629.245 i Jordan
  • 249.463 i Irak
  • 132,375 i Egypt
  • 24.055 i Nord-Afrika for øvrig
  • 348.540 syrere søkte asyl i Europa mellom april 2011 og juli 2015.


(Kilde: UNHCR)

Bildet av den døde treåringen Aylan Kurdi, skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum, har spredt seg med lynets hastighet på sosiale medier som en talende illustrasjon på verdens svikt når det gjelder å hjelpe flyktningene fra Midtøsten.

Faren Abudllah Kurdi er den eneste overlevende i familien etter at gummibåten de satt i, kantret rett utenfor den tyrkiske byen. Også guttenes 35 år gamle mor druknet.

– Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier Abdullah Kurdi til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Den andre sønnen, Galip, var fem år gammel.

Fire syrere ble onsdag kveld pågrepet, mistenkt for menneskesmugling. En av dem var kaptein på båten som fraktet Kurdi-familien, melder Dogan.

Les også: Over 350.000 har krysset Middelhavet så langt i år

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledere krever handling

På bildene ligger treåringen urørlig i strandkanten. Han har på seg en rød T-skjorte, blå kortbukse og små joggesko og ligger med lukkede øyne mens bølgene skyller over ham.

– Han hadde et navn: Aylan Kurdi. Rask handling kreves. En mobilisering i hele Europa trengs raskt, skriver Frankrikes statsminister Manuel Valls på Twitter ifølge Reuters.

Spanias statsminister oppfordret torsdag verdens stormakter om å bidra til å stanse krigen i Syria, melder nyhetsbyrået AFP.

– Jeg er ikke i en posisjon hvor jeg kan si om det er bra eller dårlig å bruke bakkestyrker for å intervenere i den syriske konflikten. Det jeg imidlertid sier, er at situasjonen i Syria er årsaken til en stor del av problemene som vi for tiden har i Europa, sier Rajoy til radiostasjonen COPE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 12.000 islen­din­ger ber regje­rin­gen om å få hjelpe syriske flykt­nin­ger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake til Kobani

Den syriske familien kom fra den syriskkurdiske byen Kobani, og forsøkte å ta seg til Canada.

Ifølge avisen Ottawa Citizen har faren som har mistet tre familiemedlemmer, nå bare en tanke i hodet: Han vil tilbake til den krigsherjede hjembyen nord i Syria for selv å bli begravd sammen med sin kone og sine to sønner.

Familien hadde i lang tid forsøkt å få flyktningstatus i Tyrkia, men ble avvist av FN fordi de var kurdere. Samtidig ble de nektet pass og utreisetillatelse av tyrkiske myndigheter.

I juni fikk de avslag på en søknad om oppholdstillatelse i Canada der barnas tante har bodd i 20 år.

– Jeg forsøkte å sponse dem, og jeg fikk venner og naboer til å hjelpe meg med bankoverføringer, men vi greide ikke å få dem ut, og det er derfor de dro med båten, sier Teema Kurdi, som er Abdullahs søster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn pakker med ekstra bagasje på sydenturen for å hjelpe flyktingene

– Støtende

Det er Peter Bouckaert, nødhjelpssjefen i Human Rights Watch, som har delt bildet av den døde treåringen på sosiale medier og sørget for at det nå er trykket i storaviser verden over.

I et følelsesladd blogginnlegg skriver han at han ikke kunne la være å tenke på sine egne barn da han så bildet av treåringen.

– Noen sier at dette bildet er for støtende til å dele videre på nettet eller trykke i våre aviser. Men det jeg synes er støtende, er at druknede barn skylles opp på strendene våre når mer kunne ha blitt gjort for å hindre at de dør, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du se bildet det snakkes om - vi advarer mot svært sterke bilder

Mange gir penger

Europas eneste private redningstjeneste for migranter og flyktninger opplever at det strømmer inn pengegaver som følge av bildet av den druknede syriske treåringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den Malta-baserte organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS) opplyste torsdag at den har fått inn 15 ganger så mye penger det siste døgnet sammenlignet med tidligere.

Siden onsdag morgen er det kommet inn over 200.000 euro (1,9 millioner kroner) fra i alt 2.500 personer.

MOAS har reddet over 11.000 migranter og flyktninger i Middelhavet etter at redningsaksjonene begynte for et år siden. Onsdag ble 332 personer plukket opp av organisasjonens båter.

Initiativet ble tatt av Chris og Regina Catrambone, et rikt italiensk-amerikansk par som er bosatt på Malta.

MOAS' leder Martin Xuereb, som er tidligere offiser i Maltas forsvar, mener at tre år gamle Aylan Kurdi har gitt flyktningtragedien et ansikt.

– Det barnet hadde en fremtid, en mor, han var et lykkelig menneske, og nå er han plutselig borte, sier Xuereb til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Les også: UDI ber Oslo kommune om hjelp til å huse flykt­nin­ger