Guatemalas president går av

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guatemalas president Otto Pérez Molina har trukket seg fra stillingen etter at påtalemyndigheten utstedte arrestordre på ham for korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndighetens avgjørelse kom dagen etter at landets nasjonalforsamling vedtok å frata Pérez hans immunitet. En dommer besluttet tirsdag at han ikke får lov til å forlate landet på grunn av rømningsfare.

Ifølge guatemalansk lov mister Pérez automatisk presidentembetet dersom han blir varetektsfengslet.

Pérez er anklaget for å være lederen for et massivt og velorganisert korrupsjonsopplegg i landets tollvesen.

Konservativ eksgeneral

Den 64 år gamle konservative eksgeneralen har hatt makten siden 2012, men risikerer nå å bli avsatt og fengslet. Pérez selv avviser alle anklager og har helt til nå insistert på å bli sittende perioden ut, til ny president innsettes i januar.

– Jeg har ikke mottatt et eneste øre fra det bedragerske systemet, uttalte han mandag.

Det var FN-granskere som avslørte korrupsjonsskandalen rundt presidenten. Ved hjelp av bestikkelser i millionklassen til tollfunksjonærer har importører sluppet å betale toll, og granskerne mener at det er Pérez selv som har trukket i trådene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden saken ble kjent har folk i Guatemala demonstrert mot Pérez hver eneste uke for å få ham straffeforfulgt, og det utspant seg jubelscener i hovedstaden tirsdag da det ble kjent at nasjonalforsamlingen hadde fratatt ham immuniteten.

Rabatt på tollen

Anklagene er basert på 89.000 avlyttede telefonsamtaler som avdekket et opplegg kalt «La Linea» (linjen), oppkalt etter telefonen de involverte kunne ringe for å få tilgang til korrupte tollfunksjonærer og få ulovlig rabatt på tollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter lang tids etterforskning tok saken av da visepresident Roxana Baldetti trakk seg i mai. Hun ble deretter pågrepet og siktet for kriminelt forbund, bestikkelser og bedrageri i forbindelse med La Linea-saken.

Dagen før ransaket politiet hjemmet hennes etter at dommeren i saken tok beslag i bankkontoer og elleve eiendommer som sto i hennes og hennes manns navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trukket seg

Siden har den ene etter den andre av Pérez' statsråder trukket seg fra regjeringen for ikke å bli involvert i skandalen.

Andre som er pågrepet i forbindelse med skandalen, er sjefen for landets skattemyndigheter, hans forgjenger og flere andre ansatte i skattevesenet.

Sjefen for sentralbanken og sjefen for trygdeadministrasjonen ble arrestert i mai forbindelse med en annen korrupsjonsskandale.

Pérez Molina kan ikke gjenvelges ved valget senere i september, og høyrekandidaten Manuel Baldizón ventes å vinne og bli ny president.

Mye korrupsjon

Guatemala er ikke det eneste landet i Mellom-Amerika som er rammet av korrupsjonsskandaler. Både presidenten i Honduras, Juan Orlando Hernández, El Salvadors tidligere president Francisco Flores og Panamas ekspresident Ricardo Martinelli er rammet av skandaler.

Guatemala er også tidligere rammet av korrupsjonsskandaler på høyt nivå. Alfonso Portillo, som var president fra 2000 til 2004, ble nylig løslatt etter å ha sittet flere år i amerikansk fengsel for hvitvasking av penger. Han unnslapp arrest i Guatemala da han rømte til Mexico. (©NTB)