Studie viser temperaturstigning langt over 2 grader

Innen år 2100 vil temperaturen ha steget med mellom 2,9 og 3,1 grader, ifølge nye data fra Climate Action Tracker (CAT).
Innen år 2100 vil temperaturen ha steget med mellom 2,9 og 3,1 grader, ifølge nye data fra Climate Action Tracker (CAT). Foto: Petar Kujundzic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden er på full fart mot en global oppvarming på langt mer enn 2 grader celsius, viser en fersk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen år 2100 vil temperaturen ha steget med mellom 2,9 og 3,1 grader, ifølge nye data fra Climate Action Tracker (CAT), et nytt verktøy som et konsortium av fire forskningsinstitusjoner har utviklet.

Oppvarmingen skyldes først og fremst utilstrekkelige nasjonale tiltak for å bremse klimautslippene. Utslippene er dermed langt høyere enn det som må til for å bremse global oppvarming, viser studien.

Fakta om togradersmålet:

* Målsettingen om at klodens middeltemperatur ikke skal stige med mer enn 2 grader i forhold til førindustriell tid. Formålet er å unngå alvorlige klimaendringer.

* Nærmere 200 land, blant dem Norge, har sluttet seg til denne målsettingen.

* For å nå togradersmålet er det ifølge FNs klimapanel IPCCs rapport fra 2014 nødvendig med utslippsreduksjoner på mellom 40 og 70 prosent sammenlignet med 2010-nivå innen 2050.

* Middeltemperaturen har allerede steget med over 0,8 grader siden førindustriell tid.

(Kilde: NTB)

Forpliktelser

– Klimamålene som landene så langt har avgitt til FN, vil samlet føre til at de globale utslippene vil ligge langt over de nivåene som er nødvendig for å holde oppvarmingen under 2 grader, heter det i en uttalelse fra CAT.

Til nå har 56 land levert sine nasjonale klimamål til FN. Når alle land har levert sine forpliktelser, vil dette utgjøre ryggraden i den nye klimaavtalen som etter planen skal vedtas på klimatoppmøtet i Paris i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn er mer bekymret for innvandring enn for klima

Katastrofale konsekvenser

Forskere har advart mot at en oppvarming på 3 grader vil få katastrofale konsekvenser.

Blant annet vil verdens matproduksjon reduseres med opptil 35 prosent, havnivået vil stige med 1 meter, det vil bli 30-50 prosent mindre vann i sørlige Afrika og middelhavsområdet, mens regnskogen i Amazonas kollapser og både den arktiske tundraen, Grønland og polene smelter.

Verden vil i tillegg trolig oppleve millioner av klimaflyktninger og lovløse tilstander med mennesker på jakt etter mat og vann, har forskere advart.

Les mer:

Ti klimainitiativer som kan hjelpe klimaet på vei

Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima

Jorda på vei mot det varmeste på 11.300 år