El Niño blir sterkere

Bønder planter ris i en landsby i regionen Guangxi Zhuang i Kina. Det anslås at risprisene på verdensmarkedet kan stige opptil 20 prosent som følge av årets El Niño. Foto: (Reuters / China Daily / NTB scanpix)
Bønder planter ris i en landsby i regionen Guangxi Zhuang i Kina. Det anslås at risprisene på verdensmarkedet kan stige opptil 20 prosent som følge av årets El Niño. Foto: (Reuters / China Daily / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Værfenomenet El Niño har utviklet seg i Stillehavet og blir gradvis kraftigere, ifølge australske meteorologer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

El Niño kjennetegnes av uvanlig varmt overflatevann i deler av Stillehavet, og opptrer med ujevne mellomrom. Konsekvensen kan bli hetebølger og tørke i Australia og Asia, og kraftig regn og flom i Sør-Amerika.

– I forrige uke var den sentrale delen av det tropiske Stillehavet 1,6 grader varmere enn normalt, og fortsatt blir vannet gradvis varmere, sier Andrew Watkins ved det australske meteorologiske instituttet BOM.

Ny varmerekord?

Forskernes modeller tyder på at avviket fra den normale vanntemperaturen i Stillehavet i år vil bli det største på 19 år.

El Niño påvirker temperaturene både til vanns og til lands mange steder på kloden. Årets El Niño kombinert med den gradvise globale oppvarmingen har ført til spådommer om at 2015 vil bli det varmeste året som noen gang er målt på jorda.

Så langt ligger det an til at spådommene vil gå i oppfyllelse, og gjennomsnittstemperaturen første halvår var den høyeste som noensinne er registrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

El Niño:

  • Værfenomen som oppstår naturlig med 2-7 års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt.
  • Siden fenomenet oftest når sitt høydepunkt ved juletider, har fiskerne i Sør-Amerika i århundrer kalt det for «El Niño» – «guttungen» på spansk, en henvisning til Jesusbarnet.
  • Det motsatte fenomenet, at deler av Stillehavet blir uvanlig kaldt, har i nyere tid fått navnet « La Niña», «jentungen».
  • De to fenomenene under ett kalles El Niño – sørlig oscillasjon (ENSO). ENSO er den mest omfattende og kjente mellomårlige variasjonen i vær og klima i verden. Ikke alle områder påvirkes, men ENSO merkes i Stillehavet, Atlanterhavet og Indiahavet.
  • Lenge ble El Niño betraktet som et lokalt værfenomen, men på begynnelsen av 1900-tallet fant forskere en sammenheng mellom El Niño og uregelmessigheter i monsun-forholdene i Asia.
  • El Niño fører til mer nedbør i Sør-Amerika, og tørke i Sørøst-Asia og Sør-Amerika. Under La Niña, som ofte følger etter El Niño, blir dette reversert.


(Kilder: Meteorologisk institutt, NTB)

Mange av de varmeste årene siden 1950-tallet har vært El Niño-år. Men unntak finnes, og 2014 er det varmeste året som er målt så langt tross relativt normale forhold i Stillehavet da.

Jordbruket rammes

Tørke i Asia og flom i Sør-Amerika kan få alvorlige følger for jordbruket, og det anslås at risprisene på verdensmarkedet vil stige med opptil 20 prosent de neste månedene som følge av årets El Niño.

Også i Afrika kan landbruket bli hardt rammet av tørke, mens fisket flere steder i Stillehavet kan bli sterkt redusert siden værfenomenet forårsaker mindre næringsstoffer og plankton nær havoverflaten.

Forrige gang en «svært sterk» El Niño utviklet seg i Stillehavet, var i 1997. De australske forskernes modeller tyder på at årets værfenomen kan bli det kraftigste siden den gang.