Pakistansk politi drepte leder av anti-sjiagruppe

Lederen for den forbudte islamistiske gruppen Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), Malik Ishaq, sammen med en av sønnene sine under et intervju med nyhetsbyrået Reuters i 2012.
Lederen for den forbudte islamistiske gruppen Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), Malik Ishaq, sammen med en av sønnene sine under et intervju med nyhetsbyrået Reuters i 2012. Foto: Mian Kursheed / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for den forbudte islamistiske gruppen Lashkar-e-Jhangvi og 13 andre medlemmer ble onsdag drept av pakistansk politi da de forsøkte å rømme under fangetransport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malik Ishaq og 13 andre LeJ-medlemmer ble skutt og drept da de forsøkte å rømme under en fangetransport i provinsen Punjab, ifølge pakistansk politi.

De var i ferd med å bli flyttet mellom to fengsler, da en gruppe væpnede menn angrep konvoien og befridde dem.

– Politiet gjengjeldte skytingen, og i trefningene ble Ishaq, hans to sønner og elleve andre drept. Seks politimenn ble såret, sier en høytstående polititjenestemann, som var til stede under skytingen.

Opplysningene blir bekreftet av innenriksministeren i Punjab, Shuja Khanzada.

Blodige angrep

LeJs grunnlegger Malik Ishaq sto blant annet på USAs liste over globale terrorister. Den militante, sunniislamistiske gruppa har tatt på seg ansvaret for noen av Pakistans verste sekteriske angrep i nyere historie. Tusenvis av sivile har blitt drept, de fleste av dem sjiamuslimer, siden midten av 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de aller blodigste angrepene skjedde i 2013, da 180 mennesker ble drept i to selvmordsangrep i den sørvestlige byen Quetta.

Lashkar-e-Jhangvi er tilhengere av den strengt fundamentalistiske wahhabi-retningen innen sunniislam. Ekstremistene er ifølge pakistanske myndigheter alliert med både Taliban og al-Qaida.

Frykter hevnaksjoner

Det har ikke kommet noen umiddelbar reaksjon fra LeJ, men myndighetene i Punjab frykter hevnaksjoner.

Sikkerhetsberedskapen er høynet i landet, og det er satt inn ekstra soldater og politivakter på flyplasser, jernbanestasjoner, bussterminaler og rundt sensitive offentlige bygninger, opplyser en etterretningstjenestemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi frykter en voldelig reaksjon, enten av Lashkar-e-Jhangvi selv eller av al-Qaida eller Taliban, uttaler tjenestemannen.

Politiske ledere, inkludert medlemmer av partiet til statsminister Nawaz Sharif, blir anbefalt av etterretningsorganisasjoner til å begrense sine bevegelser og unngå offentlige steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvilsomme politiangrep

Skuddvekslinger som involverer pakistansk politi, har ofte blitt sett på med mistenksomhet. Myndighetene har blitt anklaget for å bruke det som metode for å bli kvitt brysomme militante og kriminelle, uten at de stilles for retten.

Pakistans rettssystem er kjent for å være notorisk tregt og å lene seg på vitneutsagn i stedet for åstedsbevis.

Saker mot personer tilknyttet militante grupper, faller ofte sammen fordi dommere eller vitner er helt uten beskyttelse når de står overfor grove trusler.