Muammar Gaddafis sønn dømt til døden i Libya

Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam (til venstre) fotografert under et pressemøte i Tripoli i august 2011 og Abdullah al-Senussi, daværende sjef for Libyas etterretningstjeneste fotografert på samme tid. Begge ble tirsdag dømt til døden.
Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam (til venstre) fotografert under et pressemøte i Tripoli i august 2011 og Abdullah al-Senussi, daværende sjef for Libyas etterretningstjeneste fotografert på samme tid. Begge ble tirsdag dømt til døden. Foto: Paul Hackett / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En libysk domstol har dømt Saif al-Islam, sønnen til den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi, til døden in absentia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs menneskerettighetskontor uttrykker stor uro over dødsdommen mot Islam og åtte andre Gaddafi-medarbeidere i en domstol i den militskontrollerte hovedstaden Tripoli.

– Vi har fulgt nøye med på arrestasjonen og rettssaken og funnet ut at den ikke møter internasjonal standard for rettferdig rettergang, heter det i en uttalelse fra FN-kontoret i Genève tirsdag.

Gaddafis etterretningssjef Abdullah Senussi og diktatorens siste statsminister, Baghdadi al-Mahmoudi, er blant åtte andre som tirsdag ble dømt til døden ved skyting for «folkemordforbrytelser» under folkeoppstanden og det væpnede opprøret i 2011.

Fanget i Zintan

Saif al-Islam (43) var ikke til stede i retten, fordi militsgrupper som kriger mot Tripoli-myndighetene, holder ham fanget i byen Zintan sørvest i landet.

Rettssaken startet i den libyske hovedstaden Tripoli i april i fjor, før kampene mellom rivaliserende militsfraksjoner i Tripoli rev Libya helt i stykker i en maktkamp som har resultert i to rivaliserende regjeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken har fått massiv kritikk fra menneskerettsobservatører. FN påpeker tirsdag at domstolen ikke har klart å etablere noe individuelt straffansvar, at de tiltalte ikke har fått tilstrekkelig tilgang til sine advokater, og at det er kommet påstander om mishandling av tiltalte.

Den internasjonale straffedomstolen ICC har dessuten bestemt at al-Islam skal straffeforfølges i Haag. Hans ICC-advokat fordømmer rettssaken i Tripoli som en rettsfarse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

37 tiltalte

Al-Islam er den mest kjente av den avdøde diktatorens sønner og var tiltalt i forbindelse med det daværende regimets brutale aksjon mot et opprør i 2011.

Saif al-Islam har forklart seg til domstolen i Tripoli via videolink. Tre av Gaddafis sønner døde under opprøret i 2011, mens en fjerde ble utlevert til Libya fra Niger i mars i fjor.

Gaddafis sønn ønsker selv en utlevering til Haag fordi han mener han ikke kan få en rettferdig rettsbehandling i Libya. FNs sikkerhetsråd overlot konflikten i Libya til ICC i februar 2011, og Saif al-Islam ble etterlyst av Haag-domstolen for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ICCs aktorer mener 43-åringen tilhørte farens innerste sirkel og var sentral i en plan om å slå brutalt ned på fredelige demonstranter under Gaddafi-regimet.

Videoforklaring

Militsen som holder ham fanget, har sverget lojalitet til den internasjonalt anerkjente regjeringen. Den har likevel ikke innfridd ICCs krav om utlevering, men på grunn av striden med opprørsregjeringen i Tripoli, er det ingenting som tyder på at dødsdommen vil bli fullbyrdet med det første.

Regjeringen flyktet til det avsidesliggende østlige Libya i august i fjor da en rivaliserende militsallianse erobret hovedstaden og etablerte sin egen administrasjon.

Gaddafis sønn var sammen med 36 andre tiltalt for ulike forbrytelser, blant dem drap, under opprøret som førte til at regimet ble felt med luftstøtte fra NATO. De fleste av de andre tiltalte holdes fanget i hovedstaden, men noen befinner seg også i Libyas tredje største by Misrata, som kontrolleres av Tripoli-administrasjonens regjering.