980 517

Dersom nanoteknologi og vår kunnskap om kroppen fortsetter i samme tempo er det ingen ting i veien for at mennesket kan oppnå evig liv om tyve år, tror den amerikanske framtidsforskeren Ray Kurzweil. Fotoillustrasjon: Coloursbox.com.
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Forskning,nanoteknologi,Verden,Vitenskap,Teknologi,Helse,Ny Viten,nyheter,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

- 20 år unna evig liv

Nanoteknologi og kunnskap om kroppen kan gi mennesket evig liv om bare 20 år. Det tror den kjente framtidsforskeren Ray Kurzweil.

Nanoteknologi

Nanoteknologi er teknologi med meget små enheter. Nanokomponenter kan være enkelte molekyler med en størrelse ned til ca. 10 ganger størrelsen av et hydrogenatom. Man søker å konstruere, manipulere og anvende materialer og systemer med nye mekaniske, funksjonelle og biologiske egenskaper.

Nanoteknologi er en selvstendig disiplin med et nytt teoretisk fundament, den mesoskopiske fysikk, den er tverrfaglig (fysikk, kjemi, biologi, medisin og mange tekniske fagområder) og en av de raskest voksende disipliner. De fleste i-land har en egen strategi for nanaoteknologi.

Man forventer at nanoteknologi vil få størst betydning innen kjemi og materialteknologi, bioteknologi, IKT, medisin, og energi.

(Kilde: Store Norske Leksikon).

(ABC Nyheter): Dersom det går som den amerikanske framtidsforskeren og oppfinneren Ray Kurzweil (61) tror, vil mennesket kunne ha evig liv fra rundt år 2030.

Framtidsforskeren Ray Kurzweil (61) tror mennesket vil bli mindre biologisk i årene som kommer. Foto: Wikipedia.Framtidsforskeren Ray Kurzweil (61) tror mennesket vil bli mindre biologisk i årene som kommer. Foto: Wikipedia.

Kurzweil ser for seg at mennesket i løpet av de neste tyve årene vil bli stadig mindre biologisk, og at nanoteknologi i form av små «nanoroboter» vil pleie kroppen vår og reparere den fra innsiden mer enn tusen ganger mer effektivt enn det blodcellene våre kan.

De små maskinene vil ikke være større enn blodceller, og vil i Kurzweils framtidsvisjon strømme rundt i kroppen og laste ned genetiske programmer og instrukser via Internett.

Verdt å lytte til

Den sekstien år gamle tekno-optimisten regnes som en pioner innen datateknologi og har tidligere vunnet prestisjetunge oppfinnerpriser, publisert artikler i flere ledende tidsskrifter og blant annet funnet opp en lesemaskin for blinde som kan lese alle skrifttyper.

I framtiden kan mennesket være i stand til å holde seg under vann i fire timer av gangen uten oksygen. Foto: Colourbox.com.I framtiden kan mennesket være i stand til å holde seg under vann i fire timer av gangen uten oksygen. Foto: Colourbox.com.

Derfor er Kurzweil en person som lyttes til innen framtidsforskningen.

– Både jeg og flere forskere med meg tror at vi i løpet av 20 år vil ha det vi trenger for å reprogrammere kroppene våre slik at vi kan stoppe og reversere aldringsprosessen. På den måten vil nanoteknologien få oss til å leve for evig, hevder han i en artikkel i den britiske avisen The Sun.

Framtidsscenario

I Kurzweils framtidsscenario vil mennesket om 25 år være i stand til å gjennomføre en OL-sprint i femten minutter uten engang å trekke pusten. Eller holde seg under vann i fire timer av gangen uten oksygen.

– Personer som opplever hjerteinfarkt, vil kunne sette seg i bilen og kjøre stille og rolig til legen for å få utført en mindre operasjon, fordi deres robotaktige blodceller sørger for å holde dem i live.

Hvis de da ikke allerede har fått implantert et bionisk hjerte, som på denne tiden vil være svært utbredt, ifølge Kurzweil.

– Nanoteknologien vil også utvide vår mentale kapasitet til et nivå der vi vil klare å skrive en bok i løpet av få minutter, fortsetter han.

Informasjonsteknologi

I en interessant artikkel på Forskning.no deler Ray Kurzweil noen av sine visjoner for framtiden.

Hovedbudskapet hans er at informasjonsteknologien utvikler seg i et voldsomt tempo, og at flere felter er i ferd med å bli informasjonsteknologi, ikke bare det som har med menneskets liv å gjøre.

Ifølge Kurzweil er vi inne i en stadig raskere stigende kurve av utvikling som kan gi oss evig liv, rent vann og nok energi.

Kurzweil skiller mellom tradisjonell teknologi og informasjonsteknologi. Tradisjonell teknologi utvikler seg lineært, det vil si i jevnt tempo. Informasjonsteknologi utvikler seg eksponensielt, det vil si i et stadig raskere tempo, for eksempel med en dobling hvert år.

I starten ser en lineær og en eksponensiell kurve ganske like ut. Først etter noen år tar den eksponensielle kurven virkelig av. Det har ifølge Kurzweil stor betydning nå som stadig flere teknologier blir informasjonsteknologier.

Kurzweil understreker imidlertid at selv om vi i framtiden kommer til å bestå av mer teknologi, er ikke det ensbetydende med at vi blir mindre medmenneskelige.

Lesernes kommentarer

2009-09-26T11:58:28

Benny Einarsen Benny Einarsen

26. september 2009 - 11:58

så da skal mennesket slutte

så da skal mennesket slutte produsere barn? spent på hvor man skal gjøre av alt folket når livet blir forlenget med 30-40 år med avansert teknologi.
2009-09-26T12:46:25

Sveinung lunestad Sveinung Lunestad

26. september 2009 - 12:46

Ja, folketallet kommer til å eksplodere

Dei snakker om at eldrebølgen som kommer om 15-20 år, pluss på nanoteknologi og verden sliter.
Vi klarer nesten ikke å passe på alle gamle i dag, så hva skjer da.
2009-09-26T13:00:11

Magnus Kaaten Magnus Kaaten

26. september 2009 - 13:00

Eldre

Det er vel ingen som blir syke heller da med den teknologien , men det vil vel bli mye folk etterhvert
2009-09-26T14:01:22

Bård Finckelsen Bård Finckelsen

26. september 2009 - 14:01

betalingen da

Og hvem blir denne teknologien tilgjengelig for jo de med økonomi til å kjøpe seg evig liv. og abbonere på vedlikehold av teknologien. nei fattige folk kommer nokk til å dø som før. snakk om klasseskille.
lite trolig at staten liksom skal betale for å holde alle i live på ubegrenset tid. da må vi jo begrense barnetilstrømningen kraftig. og hva får vi da jo et samfunn med bare voksne menesker som går rundt å bare lever evig. nei takke meg til. og tenk om disse nanopartiklene som skal snakke med internett. mister kontakten med nettet skal vi laste ned en driver da eller?? tenk deg hele kroppen styrt av Windows, det kommer til å poppe opp feilmeldinger hele tiden. og tenk hva de antivirus programmene vil koste.
2009-09-26T14:27:06

Gunnar Melstveit Gunnar Melstveit

26. september 2009 - 14:27

Evig liv?

Vel vel, det vil i så fall skape flere problemer enn vi har i dag. Egentlig en helt og totalt idiotisk ide, hva f... skal man gjøre til evig tid? De religiøse må jo bli tilfreds. er det ikke det de ønsker seg?
2009-09-26T18:13:30

Lorentz Hanssen Lorentz Hanssen

26. september 2009 - 18:13

Ett ord,...igjen..

Jeg sa det med ett ord,..men Abc fjernet innlegget mitt..

T Ø V...(tullprat fra ende til annen)
2009-09-26T21:50:59

Arne Olav Aanderaa Arne Olav Aanderaa

26. september 2009 - 21:50

Tror det går som det går.

Det blir bare mere krig og elendighet, så da løser det vel seg selv på en råtten måte.
2009-09-27T09:26:41

Erik Vatne Erik Vatne

27. september 2009 - 9:26

Evig liv

Hva med farlige kriminelle. Hva blir livstidsstraff? Endret til evig fengselsstraff? Om denne teorien stemmer tror jeg det vil medføre adskillige etiske utfordringer.
2009-09-27T10:05:38

Geirulf olsen Geirulf Olsen

27. september 2009 - 10:05

Lengre liv????

Vel det blir vel ikke slik at vanlige mennesker kan få dette på apoteket,mest sannsynlig
er det maktmennesker og mennesker med penger som vil få dette.
Nei,lag heller en lov som sier at den som har tatt dette lovlig kan drepes(litt på spissen da.).
Men vi trenger at livssyklusen går sin normale gang,noen dør og andre blir født.
Skjønner ikke at de gidder å forske på det engang,det vil bli store problemer den
dagen det skjer.
alle vil ha til seg og sine men få vil få det.
Nei det vi heller må gjøre er å begrense befolkningsveksten,for jo flere vi blir,desto mer konflikter
vil det bli
2009-09-27T10:33:45

Arne Olav Aanderaa Arne Olav Aanderaa

27. september 2009 - 10:33

Ringvirkninger.

Her blir det ringvirkninger, vi bare lever, ingen dør, deretter blir det fødd flere og flere, må få orden på Månen, Venus og Mars slik at det går an ei lita stund til, he he.
Den som har lever får se.
2009-09-27T12:43:16

Frafjord Solveig Frafjord Solveig

27. september 2009 - 12:43

Tror ingen av "oss

Tror ingen av "oss religiøse" ser på dette som noen seier. Det kan ikke være meningen at vi skal leve evig i denne verden. Jeg tror på et evig liv; i Himmelen, et sted uten ondskap.