ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Samfunn,Verden,Norge,Teknologi,Ny Viten,nyheter,Kultur
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Grov hets mot kvinnelige bloggere Grove trusler, forfølgelse og hatske kommentarer på internett, skremmer kvinnelige bloggere fra å skrive. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2007-19/nfi_18934_011733700_1178609105.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2007-19/nfi_18934_011733700_1178609105.jpg

680 362

Grov hets mot kvinnelige bloggere

Grove trusler, forfølgelse og hatske kommentarer på internett, skremmer kvinnelige bloggere fra å skrive.

Foto:

Illustrasjonsfoto til venstre: Cornelius Poppe / SCANPIX

I USA og England har det lenge vært en debatt om det hatet som kvinnelige bloggere blir utsatt for. Nylig skrev en velkjent kvinnelig software-ekspert at hun hadde kansellerte alle sine foredrag og var redd for å forlate huset. Kommentarer og mail til bloggen henne, «Creating passionate users», hadde i økende grad blitt mer voldelige og truende.

Denne helgen la svenske Expressens kronikør og kjendisblogger Linda Skugge ned bloggen sin. Hun orket ikke lenger forsvare seg mot alt hatet som kom inn via kommentarfunksjonen. Også i den norske bloggsfæren er den negative oppmerksomheten til kvinnelige bloggere påtakelig.

Fikk voldtektstrusler

Kristin Spitznogle blogger om sex og samliv i VG og ble i fjor utsatt for grove trusler om voldtekt. Det var ikke første gang hun opplevde ubehagelige henvendelser.
- Jeg har både opplevd å motta mailer og brev. Det verste er likevel at jeg stadig opplever å bli oppsøkt i mitt hjem på nattestid, noe som ikke bare går utover meg selv - men også min familie. Dette er både ubehagelig og slitsomt, og medfører nok i at jeg kommer til å se meg nødt til å skifte bolig om ikke så lenge, sier hun.

Spitznogle tror at kvinners synlighet i offentlige rom vekker aggresjon hos enkelte typer menn.
- Trakasseringen er en metode for å redusere den det rettes mot - til en størrelse som oppleves som mindre truende for mannen. I andre tilfeller dreier det seg om såkalte parasosiale relasjoner, hvor enkelte mennesker føler at de «kjenner» en offentlig profilert person - og overskrider vanlige grenser for kontakt.

Skribenten og bloggeren Esquil mener stalkeren gjerne har en forkvaklet kjærlighet til offeret, som gjør stalking over kjønnsskillet mer sannsynlig.
- Menn er i snitt fysisk sterkere enn kvinner, som gjør at menn vil ha en lavere terskel for å stalke, og kvinner en lavere terskel for å føle seg stalket.

Han har kun opplevd uønsket oppmerksomhet en gang, og valgte da å sperre mailboksen sin for vedkommede og forlate nettforumet der de begge var aktive.

- Det var ikke så mye ordene som onskapen jeg følte bak dem, og det overrasket meg at han ikke kunne la meg i fred når vi hadde så ekstremt dårlig personkjemi, forteller han.
- For å fylle tomrommet i livet som forumet etterlot begynte jeg å blogge, som var en lykke siden jeg er en bedre blogger enn dikter. Som blogger har jeg opplevd forbausende lite ubehageligheter.

Gjenspeiler virkeligheten

Bloggeren og feministen Drusilla har opplevd uønsket oppmerksomhet i form av personlige mail flere ganger om dagen.
- Det var ikke spesielt truende, mer ubehagelig ettersom fyren fremsto som noe psykisk ustabil og det ikke var godt å si hva han ønsket å oppnå.

Hun mener at kvinners situasjon på nettet gjenspeiler virkeligheten.
- I undersøkelser oppgir flere kvinner enn menn at de har blitt utsatt for stalking. Hvorfor skulle det være annerledes på nett? I tillegg kan nok et debattklima på nett der sexistiske ytringer florerer, bidra til at atferd som aldri ville blitt akseptert på gata, får grobunn.

Drusilla får støtte av den politiske bloggeren Morten Drægni.
- Internett er ikke adskilt det «virkelige samfunn», og det er ingen grunn til å tro at seksuell trakassering er mindre utbredt på nett enn det er i virkeligheten. Det tar bare litt andre former, sier han.

Både Drusilla og Drægni peker på at anonymitet senker terskelen for hva folk tillater seg å skrive.
- For mange menn er det helt greit å komme med kommentarer som gjør kvinner til ikke noe annet en sexobjekter, og på nettet blir dette enda lettere siden man kan gjøre det som en anonym bruker, mener Drægni.

- Dette henger igjen sammen med kjønnsroller vi som gutter og jenter blir sosialisert inn i. Reell likestilling og feministisk kamp er nok like viktig på nettet som det er i resten av samfunnet.
Drusilla håper og tror debattklimaet er et litt annet i Norge enn i USA, og at dette reflekterer kvinners stilling i norsk offentlighet.
- Så langt er min erfaring at norske bloggere slår hardt ned på hatske ytringer, uavhengig av hvem de blir rettet mot, sier hun.

Ikke vær for privat på nettet

Bloggeren Iskwew har ikke opplevd noen form for nettstalking, men er betenkt på hvor privat man bør være. Hun mener at man bør være bevisst på at man skriver i det offentlige rom når man skriver på nettet. Man har ikke kontroll over hvem som leser og hvordan de tolker det du skriver. Ei heller hva de vil bruke det til.
- Personer som leser kan føle at de er veldig tett på den personen som skriver og at de er en del av bloggerens liv. Jeg tror man skal være varsom med å være for privat, sier hun.
Iskwew råder de som ønsker å være private til å ha en anonym blogg som ikke kan knyttes til dem.
- Det er et hav av muligheter til å finne ut hvem du er. En person som følger med, og kan sette sammen små biter av informasjon, vil kunne finne deg. Det er naivt å tro noe annet.

Morten Drægni har kun opplevd enkelte ubehaglige innlegg i kommentarfeltet som grenser mot trussler, noe som dessverre er svært vanlig i bloggverdenen. Kommentarene kommer gjerne etter at han har skrevet innlegg som er ekstra kontroversielle.
- Da har det tikket inn beskjeder à la «du burde bli hengt i en gapestokk og bli voldtatt og sodomert av alle de kriminelle og psykisk syke innvandrerne dere har importert til lander vårt».

Må tåle litt, men ikke alt

For nye bloggere og nettskribenter kan møtet med leserne være en ganske ambivalent affære. Etter hvert som man profesjonaliseres lærer man seg til å tolke tilbakemeldingene man får.
- Å få krasse, hatske og truende kommentarer i kommentarfeltet er ubehagelig, men jeg tror man ikke har noen grunn til å være overnervøs, sier Morten Drægni.

Han råder allikevel folk til å forsikre seg om at man har en blogg som lagrer IP-adressene til alle som skriver kommentarer, siden det da blir mulig å spore opp eieren i ettertid.
- Skulle kommentarene dog bli veldig ubehaglige, personlige og eventuelt bidra til at du føler deg utrygg i hverdagen hadde jeg ikke nølt med å kontakte politiet, sier han.

- I noen grad må man tåle ubehagelige tilbakmeldinger når man eksponerer seg, og lære seg til å sortere hva som er hva, sier Spitznogle.

- Livet er ikke en popularitetskonkurranse, og det vil alltid være noen som ikke liker deg og det du står for - eller det de opplever at du står for. Men om man føler seg alvorlig truet eller krenket - skal man på ingen måte finne seg i det. Min løsning har vært å få hjelp av politiet - noe jeg også vil anbefale andre å gjøre - dersom de opplever at det blir nødvendig, avslutter Kristin Spitznogle.

---

Hva tror du er grunnen til at kvinner er så utsatt for hatske kommentarer og forfølgelse? Hva tror du skal til for å heve nivået på internettdebatten? Registrer deg her og kommenter nedenfor.

Lesernes kommentarer

2007-05-08T13:37:23

Anita øvrebø Anita øvrebø

8. mai 2007 - 13:37

Det "offentlige" rom?

Jeg har bitt meg merke i at grensen for å uttale seg nedlatende om andre er utrolig mye lavere på nettet enn i en "live" debatt. Mange går også til personangrep veldig raskt hvis man ikke er enige om et tema.

- Da har det tikket inn beskjeder à la «du burde bli hengt i en gapestokk og bli voldtatt og sodomert av alle de kriminelle og psykisk syke innvandrerne dere har importert til lander vårt».

Er det vanlig at folk sier sånt som dette til hverandre når de sitter rundt samme bord?

Det er mye lettere å skrive ting til folk man ikke aner hvem er. Jeg prøver å ha som regel at jeg skriver bare ting jeg kunne ha sagt rett opp i ansiktet på folk.

Det er stor forskjell på hva folk gjør her og hva de gjør på gaten. Kanskje det er vanskelig å forholde seg til at nettet faktisk er like virkelig som resten av verden fordi man bare sitter foran en skjerm. Det virker ikke som at alle tar det ansvaret vi alle har for å ivareta medmenneskelighet, men bruker nettet mer som en kanal hvor de kan få utløp for ting som ellers ikke er akseptert i samfunnet.

Jeg finner forbausende færre ubehagelige innlegg og kommentarer på sider hvor man må registrere seg med fullt navn og adresse. Det tyder kanskje på at de som er ufine mot andre på nett er veldig klar over at det de gjør ikke godtas. Det gjør kanskje saken enda værre?

2007-05-08T13:54:01

Heidi Nordby Lunde Heidi Nordby Lunde

8. mai 2007 - 13:54

Anonym vs fullt navn

Veldig enig med deg her, Anita. Det er også en av grunnene til at ABC Nyheter har valgt å kun tillate kommentarer under fullt navn. Menn opplever for all del også sin del av utskjelling når de skriver, men det er den voldsomme mengden av trusler, utskjelling og hatsider dedikert til spesielt kvinnelige bloggere som for meg til å stusse litt...
2007-05-08T14:08:09

Anita øvrebø Anita øvrebø

8. mai 2007 - 14:08

Kvinners makt

Jeg er kanskje på tynn is med denne uttalelsen men jeg føler den har en plass i debatten likevel. Kanskje noen menn føler seg krenket av kvinners ytringsfrihet? Eller rettere sagt at vi bruker den på en så tydelig måte at hele verden kan se? Når kvinner blogger er det på eget initiativ, med egne ord og tanker, etter eget behov og for å tilfredstille sin egen trang til å ytre seg. Dette er noe annet enn en dagbok, som ligger i nattbordskuffen, som ingen får se. Kanskje det er truende for enkelte menn at vi har egne meninger og ønsker å dele dem. Det kanskje handler om kontroll?
2007-06-28T12:08:37

JOHN kARN JOHN KARN

28. juni 2007 - 12:08

må le..skriver ekstrimist innlegg klager på reaksjonen

Hvor dum er det mulig å bli?
2007-06-28T12:08:37

JOHN kARN JOHN KARN

28. juni 2007 - 12:08

må le..skriver ekstrimist innlegg klager på reaksjonen

Hvor dum er det mulig å bli?