Sundby fikk gåsehud under sølvløpet

Martin Johnsrud Sundby tok VM-sølv i skiathlon i Lahti.
Martin Johnsrud Sundby tok VM-sølv i skiathlon i Lahti. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby (32) setter pris på en god motstander. Han følte seg skjelven og hadde gåsehud på tremila som endte med ”tap” for Sergej Ustjugov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavbrekket ødela ikke for det han kalte en verdig duell mellom to ”brukbare” skiløpere.

Og han var ikke skjelven fordi han var redd. Snarere tvert imot.

– Det er mer det at det er slik det skal være. Det var verdig. Det var en ordentlig duell. Begge har vi vært brukbart sterke i vinter, og så ender vi opp med den duellen på en måte. Det ga meg litt gåsehud at det var den situasjonen vi var i. Jeg gledet meg over det selv om jeg var drita sliten, sa Sundby.

Om Sundby hadde vunnet uten stavuhellet får vi aldri vite. Landslagstrener Tor Arne Hetland sa til NTB at det godt kunne ha skjedd, mens Ustjugov konstaterte at han nærmest ville ha vunnet lett uansett.

Les også: Sundby brakk staven – VM-gullet glapp

Lav odds

Sundby selv lente seg mest mot Ustjugovs oppfatning.

– Oddsen var ganske lav for at han hadde gjort det der vi var mot slutten. Vi var veldig pigge begge to, og jeg vet at jeg har en bra padleteknikk, og det gikk unna i dag også. Jeg fikk litt større fart enn ham i dag også, men så ødela jeg for meg selv. Hva som hadde skjedd er et hypotetisk spørsmål som det er umulig å svare på. Hadde vi kommet likt inn på oppløpet, så er jeg ganske sikker på at han hadde hatt rett i sine antakelser. Målet mitt var å ikke være likt inn på det oppløpet, sa 32-åringen etter sin tredje individuelle VM-medalje på de seks siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundby satset alt på å ta det gullet han manglet, men det gikk ikke denne gangen heller. Han kom i mål med en rar følelse av slags tomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en rar følelse. Vi gjorde et fantastisk løp. Jeg tror ikke at jeg har gått like fort på en skøytedel på en duathlon før. Det er et høyt nivå, og det er for meg veldig verdig et VM å duellere med Sergej slik jeg gjorde. Jeg tok en del ansvar på klassiskdelen og fikk ikke mye ut av det, men folk ble ganske slitne da vi gikk i gang med skøytedelen. Sergej var ganske sterk der, og kontret hver gang jeg viste meg i speilet.

Les også: Svensk kritikk av Bjørgens Johaug-dedisering

God

Både Sundby og lagkameratene advarte mot nettopp Sergej Ustjugov under fredagens pressekonferanse. Spørsmålet er om russeren viste seg å være enda bedre enn nordmennene trodde på forhånd?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har aldri vært i nærheten av å gjøre en slik duathlon som i dag. Det har han ikke, så han har timet VM-formen sin perfekt. Og etter prologen på sprinten så var vi ikke i tvil om at han var i form. Det så alle. Han har ikke hatt den tradisjonen på tremil, men nå er han blitt en voksen skiløper, og det løpet han gjør i dag er fantastisk bra.

– Er det noe du kunne gjort annerledes og avgjort det?

– I den formen han var i dag, så tror jeg at jeg gjorde det jeg kunne. Jeg gjorde en del fartsøkninger underveis og kjente etter hva han responderte på og ikke responderte på, og hver gang jeg økte farten så svarte han umiddelbart.

Det var nettopp det han gjorde, og ingen som så lørdagens løp kan si at bamsen fra øst ikke vant et fortjent gull.

Les også: Bjørgen: – En medalje jeg vil dele med Therese Johaug